biszkopt bez jajek w piekarniku

proste, ze zwykłych produktów, niedrogie! Biszkopt bez jajek w piekarniku to przepis na bujny i przewiewny deser, który jest przygotowywany bez zwykłych składników. Ciasto w nim rośnie nie z powodu ubitych jajek, ale dzięki reakcji kefiru i sody. Biszkopt uzyskuje się z porowatym i wilgotnym miękiszem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 73 % 48 g
331 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt bez jajek w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to ważne. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie — spojrzysz na konsystencję ciasta. Zajęło mi to mniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do rondla i podgrzej na kuchence, aż będzie ciepły. Zrób mały ogień i ciągle mieszaj, w przeciwnym razie kefir może się rozwarstwić. Wlej kefir do miski i wlej do niego sodę. Wymieszaj i natychmiast dodaj cukier. Jeszcze raz dobrze wymieszaj mieszaninę, aby rozpuścić ziarna cukru. Odstaw na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie soda zareaguje z kwasem zawartym w kefirze, w wyniku czego uwolni się dwutlenek węgla, który podniesie biszkopt. Masa zwiększy objętość, a na powierzchni utworzy się Piankowa Czapka. Wlej olej roślinny, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij wsypywać mąkę do mieszanki kefiru partiami, przesiując ją przez sito. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz mąkę tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej puszyste. Po każdym dodaniu zagnieść ciasto trzepaczką. Na samym końcu dodaj trochę waniliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Konsystencja ciasta powinna stać się gęstą śmietaną. Część mąki została mi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Może być dowolny-odłączany, silikonowy, szklany. Wziąłem pierścień przesuwny, zamiast DNA użyłem folii. Nasmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego. Wlej do niego ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, ostudź i wyjmij z formy. Podczas serwowania posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy