skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kotlety z indyka w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz użyć mięsa mielonego zarówno gotowego, jak i gotowanego samodzielnie. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz młodą, małą cukinię — jest bardziej soczysta i smaczniejsza. Zamiast cukinii możesz wziąć surowe ziemniaki.
Krok 2:
Umyj cukinię, obierz, jeśli nasiona w niej są duże, usuń je. Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Możesz zmielić go w blenderze, po pokrojeniu w kostkę. Jeśli cukinia jest zbyt soczysta, możesz ją lekko wycisnąć rękami, ale nie za bardzo, aby kotlety zachowały soczystość. Odcedź uwolniony sok.
Krok 3:
Rozpuść masło w dowolny sposób opisany na końcu przepisu. Ochłodź go.
Krok 4:
Do mielonego indyka dodaj cukinię, jajko, stopione masło, sól i pieprz. Obierz czosnek i przełóż przez prasę do mięsa mielonego. Ugniataj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
W razie potrzeby, jeśli mięso mielone jest zbyt płynne, możesz dodać 1-2 łyżki. l kasza manna lub bułka tarta. Zrobiłam to.
Krok 6:
Po dodaniu semoliny mięso mielone ponownie dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie i pozostawić na 20-25 minut, aby semolina puchła i wchłonęła nadmiar wilgoci.
Krok 7:
Mokrymi rękami uformuj średniej wielkości kotlety z mielonego mięsa o dowolnym kształcie, zrobiłem podłużne. Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Połóż na nim kotlety w niewielkiej odległości od siebie. Piecz kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, aż się zarumienią. Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
każdy dodatek nadaje się do tych bujnych soczystych kotletów: kasza gryczana, ryż, tłuczone ziemniaki, makaron.
aby mięso mielone było jeszcze smaczniejsze, możesz dodać do niego kromkę białego chleba bez skórki, namoczoną w niewielkiej ilości mleka.
a także inne warzywa do smaku: drobno starte ziemniaki, mielona papryka w blenderze itp.
podstawą indyka jest białko, które jest w stanie łatwo wchłonąć się w organizmie. Mostek z indyka, który jest używany do nadziewania kotletów, zawiera ponad 90% tego zdrowego białka. Ale tłuszcz na piersi nie jest szkodliwy, wręcz przeciwnie-jest bardzo przydatny do trawienia. Na podstawie tego składu indyk jest przepisywany do diety nawet wtedy, gdy jakiekolwiek inne mięso jest przeciwwskazane. Oprócz białka mięso z indyka zawiera ogromną ilość witamin z grup A, B, C, E i PP. W jego składzie znajdują się również odpowiednie ilości fosforu, żelaza, magnezu i wapnia. Prawie 4% składu to węglowodany, a tylko 1,5% to tłuszcze. Liderem w składzie indyka jest witamina B4 (cholina), wśród pierwiastków śladowych - miedź, a od makroelementów - sód.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g