kotlety z indyka w piekarniku

zdrowe, dietetyczne, dla całej rodziny, na obiad i na drugie! Kotlety z indyka w piekarniku są znacznie zdrowsze niż smażone na patelni — do pieczenia nie używa się ani kropli oleju. Kotlety są miękkie, bujne, bardzo apetyczne i smaczne! Soczystość uzyskuje się poprzez dodanie startej cukinii.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 22 % 5 g
126 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kotlety z indyka w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz użyć mięsa mielonego zarówno gotowego, jak i gotowanego samodzielnie. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz młodą, małą cukinię — jest bardziej soczysta i smaczniejsza. Zamiast cukinii możesz wziąć surowe ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, obierz, jeśli nasiona w niej są duże, usuń je. Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Możesz zmielić go w blenderze, po pokrojeniu w kostkę. Jeśli cukinia jest zbyt soczysta, możesz ją lekko wycisnąć rękami, ale nie za bardzo, aby kotlety zachowały soczystość. Odcedź uwolniony sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w dowolny sposób opisany na końcu przepisu. Ochłodź go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mielonego indyka dodaj cukinię, jajko, stopione masło, sól i pieprz. Obierz czosnek i przełóż przez prasę do mięsa mielonego. Ugniataj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby, jeśli mięso mielone jest zbyt płynne, możesz dodać 1-2 łyżki. l kasza manna lub bułka tarta. Zrobiłam to.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu semoliny mięso mielone ponownie dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie i pozostawić na 20-25 minut, aby semolina puchła i wchłonęła nadmiar wilgoci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mokrymi rękami uformuj średniej wielkości kotlety z mielonego mięsa o dowolnym kształcie, zrobiłem podłużne. Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Połóż na nim kotlety w niewielkiej odległości od siebie. Piecz kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, aż się zarumienią. Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

każdy dodatek nadaje się do tych bujnych soczystych kotletów: kasza gryczana, ryż, tłuczone ziemniaki, makaron.

aby mięso mielone było jeszcze smaczniejsze, możesz dodać do niego kromkę białego chleba bez skórki, namoczoną w niewielkiej ilości mleka.

a także inne warzywa do smaku: drobno starte ziemniaki, mielona papryka w blenderze itp.

podstawą indyka jest białko, które jest w stanie łatwo wchłonąć się w organizmie. Mostek z indyka, który jest używany do nadziewania kotletów, zawiera ponad 90% tego zdrowego białka. Ale tłuszcz na piersi nie jest szkodliwy, wręcz przeciwnie-jest bardzo przydatny do trawienia. Na podstawie tego składu indyk jest przepisywany do diety nawet wtedy, gdy jakiekolwiek inne mięso jest przeciwwskazane. Oprócz białka mięso z indyka zawiera ogromną ilość witamin z grup A, B, C, E i PP. W jego składzie znajdują się również odpowiednie ilości fosforu, żelaza, magnezu i wapnia. Prawie 4% składu to węglowodany, a tylko 1,5% to tłuszcze. Liderem w składzie indyka jest witamina B4 (cholina), wśród pierwiastków śladowych - miedź, a od makroelementów - sód.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy