skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec navagę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. W sklepach navaga jest sprzedawany zarówno w nieskazitelnej formie, jak i wypatroszony bez głowy. Jeśli masz już przetworzoną rybę, odetnij płetwy i dokładnie umyj ją pod bieżącą zimną wodą. Do navagi można dodać do smaku rozmaryn, tymianek, koper włoski lub bazylię.
Krok 2:
Jeśli kupiłeś całą rybę, przetworzenie jej zajmie trochę więcej czasu. Na początek odetnij wszystkie płetwy nożyczkami, oczyść skórę i otwórz brzuch. Ostrożnie usuń wnętrze, upewnij się, że pęcherzyk żółciowy nie pęknie, a żółć nie dostanie się na mięso ryby. To sprawi, że ryba będzie gorzka. Z tego samego powodu Usuń czarny film z wewnętrznej powierzchni brzucha. Odetnij głowę i dokładnie spłucz tusze.
Krok 3:
Dobrze osusz tusze ryb ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. W przeciwnym razie ryzykujesz wydostanie się z piekarnika nie upieczonej, ale gotowanej ryby. Umieść przetworzoną rybę w naczyniu do pieczenia, wlej bezwonny olej roślinny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj rybę, aby była równomiernie pokryta solą, pieprzem i olejem. Weź formę ceramiczną lub szklaną z grubym dnem i luźno ułóż w niej rybę.
Krok 4:
Na górze przykryj formę folią. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i nie wyschnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż do niego formę. Piecz rybę przez 20 minut. Wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu przygotowaniu navaga pozostanie soczysta w środku, a na wierzchu będzie lekka skorupa.
Krok 5:
Wyjmij upieczoną navagę z piekarnika i podawaj natychmiast. Ponieważ navaga jest niskokaloryczną rybą, można ją podawać z dowolnym dodatkiem według własnego uznania. W naszej rodzinie wolą jeść każdą rybę ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Nawaga - 73 kcal/100g