Nawaga pieczona w piekarniku

zdrowe, dietetyczne, szybkie, łatwe, dla całej rodziny! Nawaga pieczona w piekarniku jest przygotowywana przy użyciu minimum oleju roślinnego. Ryba jest dietetyczna, ponieważ ma niezbyt tłuste, ale delikatne mięso. Nie jest to bez znaczenia w żywności dla niemowląt lub dla tych, którzy podążają za swoją figurą.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 15 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
106 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec navagę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. W sklepach navaga jest sprzedawany zarówno w nieskazitelnej formie, jak i wypatroszony bez głowy. Jeśli masz już przetworzoną rybę, odetnij płetwy i dokładnie umyj ją pod bieżącą zimną wodą. Do navagi można dodać do smaku rozmaryn, tymianek, koper włoski lub bazylię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kupiłeś całą rybę, przetworzenie jej zajmie trochę więcej czasu. Na początek odetnij wszystkie płetwy nożyczkami, oczyść skórę i otwórz brzuch. Ostrożnie usuń wnętrze, upewnij się, że pęcherzyk żółciowy nie pęknie, a żółć nie dostanie się na mięso ryby. To sprawi, że ryba będzie gorzka. Z tego samego powodu Usuń czarny film z wewnętrznej powierzchni brzucha. Odetnij głowę i dokładnie spłucz tusze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze osusz tusze ryb ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. W przeciwnym razie ryzykujesz wydostanie się z piekarnika nie upieczonej, ale gotowanej ryby. Umieść przetworzoną rybę w naczyniu do pieczenia, wlej bezwonny olej roślinny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj rybę, aby była równomiernie pokryta solą, pieprzem i olejem. Weź formę ceramiczną lub szklaną z grubym dnem i luźno ułóż w niej rybę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na górze przykryj formę folią. Dzięki temu ryba pozostanie soczysta i nie wyschnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i włóż do niego formę. Piecz rybę przez 20 minut. Wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu przygotowaniu navaga pozostanie soczysta w środku, a na wierzchu będzie lekka skorupa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij upieczoną navagę z piekarnika i podawaj natychmiast. Ponieważ navaga jest niskokaloryczną rybą, można ją podawać z dowolnym dodatkiem według własnego uznania. W naszej rodzinie wolą jeść każdą rybę ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Nawaga - 73   kcal/100g

Podobne przepisy