pieczone karasie w śmietanie w piekarniku

najsmaczniejsze, ze zwykłych potraw, na obiad dla rodziny! Pieczone karasie w śmietanie w piekarniku są bardzo delikatne i soczyste. Przygotowują się tak prosto i szybko, że są idealne na rodzinny obiad lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 10 % 2 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karaś w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Oczyść karasie z łusek i usuń głowę i ogon. Używam śmietany 15% tłuszczu. Jeśli żarówki są duże, wystarczy jeden kawałek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz karasia pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Wewnątrz i na zewnątrz posyp rybę solą i przyprawami. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb. W takim zestawie wszystkie składniki są wybierane w bardzo zrównoważony sposób i przyjemnie uzupełniają smak i aromat ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Do pieczenia weź lubę. forma żaroodporna-szklana, metalowa lub, jak moja, ceramiczna. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i rozłóż posiekaną cebulę na całym dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż przygotowane tusze Karasi na cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obficie posmaruj Karaś kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem i rozmiarem Karasi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia z ryb i cebuli pojawi się trochę soku i prawie cały będzie miał czas na odparowanie. A same ryby staną się trochę złote. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na stole karasie zapiekane w śmietanie. W razie potrzeby możesz przygotować dla nich przystawkę z ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Karasie okazały się bardzo smaczne! Poczęstuj się! Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy