skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karaś w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Oczyść karasie z łusek i usuń głowę i ogon. Używam śmietany 15% tłuszczu. Jeśli żarówki są duże, wystarczy jeden kawałek.
Krok 2:
Dobrze opłucz karasia pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Wewnątrz i na zewnątrz posyp rybę solą i przyprawami. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb. W takim zestawie wszystkie składniki są wybierane w bardzo zrównoważony sposób i przyjemnie uzupełniają smak i aromat ryby.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Do pieczenia weź lubę. forma żaroodporna-szklana, metalowa lub, jak moja, ceramiczna. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i rozłóż posiekaną cebulę na całym dnie.
Krok 4:
Połóż przygotowane tusze Karasi na cebuli.
Krok 5:
Obficie posmaruj Karaś kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem i rozmiarem Karasi.
Krok 6:
Podczas pieczenia z ryb i cebuli pojawi się trochę soku i prawie cały będzie miał czas na odparowanie. A same ryby staną się trochę złote. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na stole karasie zapiekane w śmietanie. W razie potrzeby możesz przygotować dla nich przystawkę z ziemniaków.
Krok 7:
Karasie okazały się bardzo smaczne! Poczęstuj się! Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g