skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pączki z polewą czekoladową w piekarniku? Przygotuj jedzenie do robienia pączków. Wcześniej wyjmij jajko i olej z lodówki, powinny stać się temperaturą pokojową. Jest to ważne przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego, aby drożdże aktywnie pracowały i je podnosiły. Jeśli produkty są zimne (lub odwrotnie, gorące), drożdże nie aktywują się lub umrą.
Krok 2:
Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące, aby nie zabić żywego organizmu-drożdży. Wlej drożdże do mleka i pozostaw na 10 minut. To nie jest ciasto, drożdże nie aktywują się i nie zaczną działać, wystarczy je rozpuścić. Do aktywacji potrzebny jest cukier!
Krok 3:
Ubij jajko do mleka, dodaj cukier, dodaj sól i wanilinę. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Przesiej całą mąkę do mieszanki mlecznej. Przesiewanie mąki nasyca ją powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i przewiewne.
Krok 5:
Rozpocznij wyrabianie ciasta-wymieszaj masę łyżką.
Krok 6:
Włóż miękkie masło. I zacznij ugniatać rękami. Na początku ciasto będzie lepkie, ale stopniowo stanie się gładkie, jednolite i przestanie przyklejać się do wszystkiego z rzędu. Zajmie to około 10 minut. W trakcie tego procesu potrzebowałem trochę mąki ponad normę, ale dosłownie kilka łyżek stołowych. Gramatura jest tutaj dość dokładna, ale mogą istnieć niuanse. Na dole znajduje się link do artykułu o mące, sprawdź go.
Krok 7:
Gdy ciasto w końcu spadnie ze ścian, zbierz je w kulkę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem, pokrywką lub folią i pozostaw na około godzinę.
Krok 8:
Po godzinie ciasto powinno podwoić się. Jeśli nagle tak się nie stanie, daj ciastu trochę więcej czasu, około pół godziny. Jeśli po tym ciasto nie wyrosło, oznacza to, że drożdże nie zostały aktywowane (może się to zdarzyć z wielu powodów).
Krok 9:
Ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Następny jest etap formowania pączków. Możesz rozwałkować ciasto na warstwę i wyciąć pączki szklanką, a następnie w środku szklanką. W ten sposób otrzymasz schludniejsze pączki, ale zostanie Ci dużo dodatkowego ciasta. Wybrałem bardziej ekonomiczny sposób. Podziel ciasto na równe części,a następnie zwiń je w kulkę. Wyszło mi 16 sztuk.
Krok 10:
Weź obrabiany przedmiot i zrób dziurę w środku, rozciągając i kształtując przyszły pączek.
Krok 11:
Ułóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie przyszłe wypieki będą się oddalać, dzięki czemu będą bardziej bujne i delikatne.
Krok 12:
Piecz pączki w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut, tryb góra-dół. Zdjęcie pokazuje, że dzięki tej metodzie formowania dziura w środku praktycznie zniknęła, ponieważ pączki bardzo mocno urosły podczas pieczenia.
Krok 13:
Gdy pączki ostygną, przygotuj lukier. Weź dla niej Artykuły spożywcze.
Krok 14:
Włóż cukier, kakao do rondla, napełnij je mlekiem. Umieść na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż cukier i kakao się rozpuszczą. Umieść olej na patelni.
Krok 15:
Kontynuuj podgrzewanie mieszanki, aż będzie gorąca, ale nie gotuj jej, olej może oddzielić serwatkę. Mieszaj, aż będzie gładka, a następnie dobrze ostudź.
Krok 16:
Schłodzone pączki zanurzamy widelcem z jednej strony w lukrze. Udekoruj wierzch według własnego uznania. Posypałam posypką do ciasta.
bardzo podobały nam się pączki! Szczególnie świeże, świeżo upieczone. Ciasto jak puch, miękkie, delikatne, przewiewne. Ale bez dziur w środku. Ale to w żaden sposób nie wpłynęło na ich gust.
glazura musi być dobrze schłodzona, stanie się gęsta i łatwiejsza w obróbce.
--------------------
Artykuły do pomocy:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g