pieczone jabłka z miodem w piekarniku

prosty, smaczny i zdrowy przysmak z jabłek! Prosty w składzie, szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy, pożywny deser spodoba się tym kobietom, które podążają za swoją sylwetką i często siedzą na dietach, a także matkom. którzy dbają o zdrowie swoich dzieci. Zarówno składniki samego przysmaku, jak i metoda gotowania mówią o maksymalnej zawartości składników odżywczych. Taki deser można podawać jako śniadanie lub deser na lunch lub kolację lub lekką przekąskę między głównymi posiłkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 91 % 30 g
153 kcal
IG: 45 / 3 / 52

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby skład składników można zmienić w smaku i obecności, zmniejszyć lub zwiększyć liczbę suszonych owoców lub zastąpić je świeżymi owocami lub jagodami. Orzechy można również wziąć dowolnie lub użyć ich mieszanki. Jabłka lepiej używać odmian słodko-kwaśnych. Moje jabłka, wytrzyj do sucha, zrób Głębokie wgłębienie od strony łodygi, ale nie przebijaj jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone owoce: suszone śliwki, suszone morele dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut, aby stały się miękkie i lekko spuchnięte. Dobrze spuść wodę. Duże suszone owoce kroimy na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki również myjemy i gotujemy na parze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były chrupiące. Posiekaj orzechy włoskie nożem lub zmiel je za pomocą młynka do Kawy na duże okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mieszankę suszonych owoców i orzechów włoskich z cynamonem. Napełnij jabłka tą mieszanką, napełnij jabłka miodem. W porządku, jeśli miód jest już kandyzowany, po upieczeniu w piekarniku stopi się i dobrze nasączy miąższ jabłek z nadzieniem. Niektórzy uważają, że podczas obróbki cieplnej, ogrzewania miód traci swoje korzystne właściwości. Aby mieć pewność, że deser okaże się przydatny, przed podaniem jabłka można polać świeżym płynnym miodem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka z nadzieniem są ostrożnie umieszczane w ogniotrwałej formie. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika i wielkości jabłek. Jeśli jabłka zaczną pękać, należy je natychmiast wyjąć z piekarnika, aby nie straciły swojego reprezentacyjnego wyglądu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy