skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę na blasze do pieczenia w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wystarczy świeży kawałek wieprzowiny, może to być polędwica, część szyjna lub polędwica. Możesz użyć mięsa na kości lub po prostu miazgi. Pokrój wieprzowinę na małe porcje lub steki o grubości około 1,5 cm.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Wlej bezzapachową oliwę lub olej roślinny do miski blendera. Pokrój chili na małe kawałki i wyślij do oleju. Dostosuj ilość pieprzu do swoich upodobań lub całkowicie wyklucz, jeśli nie lubisz ostrego. Dodaj suche przyprawy do miski do smaku. Mogą to być dowolne przyprawy, których najczęściej używasz. Do przepisu wziąłem czosnek w proszku, paprykę, majeranek, sól i cząber ogrodowy.
Krok 3:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wlej marynatę na kawałki wieprzowiny. Masując ruchy, rozprowadź na całym mięsie.
Krok 5:
Wyślij wieprzowinę do torebki, zamknij i pozostaw w ten sposób na 30 minut. Zwykle nie wkładam do lodówki, zostawiam w temperaturze pokojowej. Zamiast torebki możesz również użyć pojemnika na żywność do marynowania.
Krok 6:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż wieprzowinę w jednej równej warstwie na blasze do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika i pozostaw do pieczenia na 30-40 minut. Ustaw temperaturę w zakresie 180-200 stopni. Przygotuj się na to, że czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od wskazanych w przepisie, zależy to całkowicie od modelu piekarnika i jego możliwości.
Krok 7:
5-10 minut przed gotowością włącz tryb konwekcja. Również na kilka minut przed końcem gotowania mięso można posmarować niewielką ilością marynaty za pomocą silikonowej szczotki (dosłownie 2 łyżeczki.olej+szczypta czerwonej słodkiej papryki). To nada gotowemu daniu bardzo piękny i apetyczny wygląd. Jeśli piekarnik dobrze się piecze, a na kawałkach powstała już apetyczna skorupa, ten krok można pominąć.
Krok 8:
Świeże i pieczone warzywa, sałatki i wszelkiego rodzaju sosy dobrze nadają się do wieprzowiny na blasze do pieczenia.
Krok 9:
Gotowe, podawaj na gorąco!
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal / 100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g