ciasto Zebra na kwaśnej śmietanie w piekarniku

oryginalny, piękny, ze zwykłych produktów, bardzo smaczny! Ciasto Zebra jest znane wielu od dzieciństwa, stało się już klasykiem sowieckich wypieków. Zebra jest przygotowywana z dostępnych produktów i okazuje się piękna i smaczna. Jeśli pokroisz ciasto na ciasta i położysz je kremem, otrzymasz tort urodzinowy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 72 % 41 g
273 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Zebra na kwaśnej śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Lepiej wcześniej wyjąć jajka i śmietanę z lodówki, aby się rozgrzały. W przypadku tego rodzaju testu jest to ważne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski. Dodaj cukier. Za pomocą miksera elektrycznego ubij je dobrze, aż będą puszyste i lekkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie ubij masę, ale już przy małych obrotach miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do mieszanki jajecznej, dodając wcześniej proszek do pieczenia i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż uzyskasz płynne, gładkie ciasto. podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części. Niech jeden będzie trochę mniejszy niż drugi, dodamy do niego proszek kakaowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kakao do jednej z części, przesiując je przez sito. Za pomocą szpatułki wymieszaj tę część ciasta, aż będzie całkowicie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłem formy o średnicy 20 cm. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż ciasto na środku, naprzemiennie jasne i ciemne. Staraj się, aby ciasto rozlało się równomiernie, nie kapiąc ani nie mieszając z innym kolorem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W ten sposób ułóż całe ciasto. Te porcje, które były na samym początku, rozprzestrzeniają się na krawędzie formy. W ten sposób uzyskasz piękny wzór na cięciu-w postaci wielokolorowych pasków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą wykałaczki możesz zrobić piękny wzór na wierzchu ciasta. Aby to zrobić, najpierw narysuj linie od środka do krawędzi, jakby dzieląc ciasto na 8 części. A potem odwrotnie, od krawędzi do środka, dzieląc powstałe części na pół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką - powinna być sucha po wyjęciu ze środka ciasta. Ostudzić ciasto, uwolnić od formy i podawać.

ciasto wyszło bardzo ładnie! Wcześniej upiekłem Zebrę, ale nie zrobiłem rysunku na górze.
takie ciasto można polać polewą czekoladową na wierzchu.
jako krem zrób dla niego prostą śmietanę - lekka kwaskowatość będzie dobrze komponować się ze słodyczą ciasta.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy