skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Zebra na kwaśnej śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Lepiej wcześniej wyjąć jajka i śmietanę z lodówki, aby się rozgrzały. W przypadku tego rodzaju testu jest to ważne.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski. Dodaj cukier. Za pomocą miksera elektrycznego ubij je dobrze, aż będą puszyste i lekkie.
Krok 3:
Dodaj śmietanę.
Krok 4:
Ponownie ubij masę, ale już przy małych obrotach miksera.
Krok 5:
Przesiej mąkę do mieszanki jajecznej, dodając wcześniej proszek do pieczenia i sól.
Krok 6:
Ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż uzyskasz płynne, gładkie ciasto. podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części. Niech jeden będzie trochę mniejszy niż drugi, dodamy do niego proszek kakaowy.
Krok 7:
Dodaj kakao do jednej z części, przesiując je przez sito. Za pomocą szpatułki wymieszaj tę część ciasta, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłem formy o średnicy 20 cm. Za pomocą łyżki stołowej rozłóż ciasto na środku, naprzemiennie jasne i ciemne. Staraj się, aby ciasto rozlało się równomiernie, nie kapiąc ani nie mieszając z innym kolorem.
Krok 9:
W ten sposób ułóż całe ciasto. Te porcje, które były na samym początku, rozprzestrzeniają się na krawędzie formy. W ten sposób uzyskasz piękny wzór na cięciu-w postaci wielokolorowych pasków.
Krok 10:
Za pomocą wykałaczki możesz zrobić piękny wzór na wierzchu ciasta. Aby to zrobić, najpierw narysuj linie od środka do krawędzi, jakby dzieląc ciasto na 8 części. A potem odwrotnie, od krawędzi do środka, dzieląc powstałe części na pół.
Krok 11:
Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką - powinna być sucha po wyjęciu ze środka ciasta. Ostudzić ciasto, uwolnić od formy i podawać.
ciasto wyszło bardzo ładnie! Wcześniej upiekłem Zebrę, ale nie zrobiłem rysunku na górze.
takie ciasto można polać polewą czekoladową na wierzchu.
jako krem zrób dla niego prostą śmietanę - lekka kwaskowatość będzie dobrze komponować się ze słodyczą ciasta.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g