skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kruche ciasto z jabłkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i niezbędny sprzęt (dzielona forma, pojemniki, w których zostanie przygotowane nadzienie i ciasto, nóż, Obieraczka, deska do krojenia). Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, ponieważ w procesie gotowania należy użyć zmiękczonego masła.
Krok 2:
Na początku przygotuj nadzienie do ciasta. Wybierz odmianę jabłek według własnych upodobań. Jeśli wolisz bardziej kwaśne odmiany jabłek, użyj antonovki lub Bogatyra - z reguły są to zielone jabłka. Jeśli lubisz słodsze, weź jabłka czerwonych odmian. Dokładnie umyj jabłka. Obierz je obieraczką do warzyw, usuń rdzeń i pestki, a następnie pokrój jabłka na małe kawałki. Ich rozmiar nie powinien przekraczać 1 cm x 1 cm.
Krok 3:
Teraz wlej sok z jednej cytryny do pojemnika na jabłka, dodaj brązowy cukier, dodaj skrobię i cynamon. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie sok będzie się wyróżniał z jabłek. Uwaga. Ilość cukru w nadzieniu można zwiększyć lub zmniejszyć. Zależy to od dwóch czynników: kwasu użytych jabłek i osobistych preferencji.
Krok 4:
Teraz przygotuj ciasto na przyszłe ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie dodaj pozostałe składniki: cukier, miękkie masło, jajko, trochę soli i skórkę z cytryny (tarłam na drobnej tarce). Wymieszaj wszystkie składniki rękami, łącząc je ze sobą. Zrób to, aż ciasto zacznie się zbierać w okruchy i małe kawałki.
Krok 5:
Przykryj spód dzielonej formy pergaminem (mój kształt ma 24 cm). Wlej 2/3 okruchów ciasta na dno, spłaszcz i lekko ubij.
Krok 6:
Połóż nadzienie jabłkowe na dnie.
Krok 7:
Posyp ciasto równomiernie resztkami ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec ciasto przez 35-45 minut, aż wierzch będzie złoty. Określ dokładny czas pieczenia w piekarniku.
Krok 8:
W razie potrzeby przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
Uwaga. Do przygotowania tego ciasta użyto dzielonej formy o średnicy 24 cm.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g