kruche ciasto z jabłkami w piekarniku

delikatne, kruche ciasto, które rozpływa się w ustach! Jeśli lubisz wypieki jabłkowe, koniecznie wypróbuj ten przepis. Kruche ciasto z jabłkami i kruszonką na wierzchu jest proste i szybkie w przygotowaniu, każdy otrzymuje je za pierwszym razem. W górnej warstwie możesz dodać dowolne orzechy do smaku.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 69 % 38 g
280 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kruche ciasto z jabłkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i niezbędny sprzęt (dzielona forma, pojemniki, w których zostanie przygotowane nadzienie i ciasto, nóż, Obieraczka, deska do krojenia). Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, ponieważ w procesie gotowania należy użyć zmiękczonego masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początku przygotuj nadzienie do ciasta. Wybierz odmianę jabłek według własnych upodobań. Jeśli wolisz bardziej kwaśne odmiany jabłek, użyj antonovki lub Bogatyra - z reguły są to zielone jabłka. Jeśli lubisz słodsze, weź jabłka czerwonych odmian. Dokładnie umyj jabłka. Obierz je obieraczką do warzyw, usuń rdzeń i pestki, a następnie pokrój jabłka na małe kawałki. Ich rozmiar nie powinien przekraczać 1 cm x 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wlej sok z jednej cytryny do pojemnika na jabłka, dodaj brązowy cukier, dodaj skrobię i cynamon. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie sok będzie się wyróżniał z jabłek. Uwaga. Ilość cukru w nadzieniu można zwiększyć lub zmniejszyć. Zależy to od dwóch czynników: kwasu użytych jabłek i osobistych preferencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj ciasto na przyszłe ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie dodaj pozostałe składniki: cukier, miękkie masło, jajko, trochę soli i skórkę z cytryny (tarłam na drobnej tarce). Wymieszaj wszystkie składniki rękami, łącząc je ze sobą. Zrób to, aż ciasto zacznie się zbierać w okruchy i małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj spód dzielonej formy pergaminem (mój kształt ma 24 cm). Wlej 2/3 okruchów ciasta na dno, spłaszcz i lekko ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż nadzienie jabłkowe na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp ciasto równomiernie resztkami ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec ciasto przez 35-45 minut, aż wierzch będzie złoty. Określ dokładny czas pieczenia w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

Uwaga. Do przygotowania tego ciasta użyto dzielonej formy o średnicy 24 cm.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy