Lulia kebab z mielonego kurczaka w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo proste, ze zwykłych potraw, na obiad! Lula kebab z mielonego kurczaka w piekarniku jest łatwy do przygotowania. To taka lekka wersja kebabów, ale nie mniej smaczna. Dobrze wygląda nawet na świątecznym stole! Podawaj z dowolnym sosem mięsnym, z sałatkami warzywnymi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 19 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 13 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab z kurczaka w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do mięsa z kurczaka użyję filetów z piersi i filetów z podudzia. Jeśli weźmiesz tylko filety z piersi, ten rodzaj mięsa jest suchy. Dlatego rozcieńcz go trochę, aby mięso mielone było bardziej soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest namoczenie drewnianych szaszłyków w wodzie, aby je namoczyć. Suche szaszłyki przypalą się w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przewiń mięso z kurczaka przez maszynkę do mięsa i zamień w mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przewiń posiekaną cebulę i dodaj ją do miski do mięsa mielonego. Następnie wlej skrobię. Do smaku dodaj trochę papryki, suchych przypraw i soli. Kurczak nie ma wyraźnego smaku, ale można go uzupełnić aromatycznymi przyprawami. Skoncentruj się na swoim guście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj paprykę i świeże zioła i dodaj do miski do mięsa mielonego. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uderz trochę całą masę o dno miski. To sprawi, że mięso mielone będzie gęstsze, a lulia kebab nie rozpadnie się podczas pieczenia. Spoiwem w mięsie mielonym jest skrobia. Skoncentruj się na jego ilości zgodnie z konsystencją mięsa mielonego. Gotowa masa mięsna powinna być gęsta, dobrze wyrzeźbiona rękami i zachować kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Mokrymi rękami uformuj małe kiełbaski. Połóż przygotowane szaszłyki na środku i wciśnij je na środek. Przenieś wszystkie półfabrykaty na blachę do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie. i włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj je przez około 10-15 minut. Następnie otwórz piekarnik i odwróć je. Mięso jest już trochę upieczone, więc odwrócenie kołyski nie będzie trudne. Pozostaw je w piekarniku na kolejne 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku! Podczas pieczenia lulia zmieni kolor na złoty, a nawet trochę się usmaży.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lula kebab z kurczaka gotowy! Uzupełnij je świeżymi warzywami i podawaj! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy