skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab z kurczaka w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do mięsa z kurczaka użyję filetów z piersi i filetów z podudzia. Jeśli weźmiesz tylko filety z piersi, ten rodzaj mięsa jest suchy. Dlatego rozcieńcz go trochę, aby mięso mielone było bardziej soczyste.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest namoczenie drewnianych szaszłyków w wodzie, aby je namoczyć. Suche szaszłyki przypalą się w piekarniku.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój na kawałki.
Krok 4:
Przewiń mięso z kurczaka przez maszynkę do mięsa i zamień w mięso mielone.
Krok 5:
Następnie przewiń posiekaną cebulę i dodaj ją do miski do mięsa mielonego. Następnie wlej skrobię. Do smaku dodaj trochę papryki, suchych przypraw i soli. Kurczak nie ma wyraźnego smaku, ale można go uzupełnić aromatycznymi przyprawami. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 6:
Drobno posiekaj paprykę i świeże zioła i dodaj do miski do mięsa mielonego. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 7:
Uderz trochę całą masę o dno miski. To sprawi, że mięso mielone będzie gęstsze, a lulia kebab nie rozpadnie się podczas pieczenia. Spoiwem w mięsie mielonym jest skrobia. Skoncentruj się na jego ilości zgodnie z konsystencją mięsa mielonego. Gotowa masa mięsna powinna być gęsta, dobrze wyrzeźbiona rękami i zachować kształt.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Mokrymi rękami uformuj małe kiełbaski. Połóż przygotowane szaszłyki na środku i wciśnij je na środek. Przenieś wszystkie półfabrykaty na blachę do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie. i włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 9:
Gotuj je przez około 10-15 minut. Następnie otwórz piekarnik i odwróć je. Mięso jest już trochę upieczone, więc odwrócenie kołyski nie będzie trudne. Pozostaw je w piekarniku na kolejne 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku! Podczas pieczenia lulia zmieni kolor na złoty, a nawet trochę się usmaży.
Krok 10:
Lula kebab z kurczaka gotowy! Uzupełnij je świeżymi warzywami i podawaj! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g