skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Sól rybną, Dodaj ulubioną przyprawę. Szpinak zamieniamy w puree za pomocą blendera.
Krok 3:
Dodaj twaróg i dobrze wymieszaj. Sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Przystępujemy do przygotowania ciasta francuskiego. Przesiej mąkę do głębokiej miski, zwiń schłodzone masło w mące i zetrzyj. Okazuje się okruchy masła i mąki. Dodaj sól i ocet do schłodzonej wody, wymieszaj i stopniowo dodawaj do okruchów masła i mąki. Zbieramy ciasto w jedną bryłę, nie trzeba go ugniatać. Nadajemy kształt Cegły, zawijamy w torbę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto i pokrój w kwadraty.
Krok 6:
Rozłóż rybę na cieście.
Krok 7:
Połóż masę szpinakowo-serową na rybie.
Krok 8:
Zamknij kwadrat ciasta i ściśnij krawędzie.
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż rybę, posmaruj wierzch ubitym żółtkiem i posyp sezamem (opcjonalnie)
okazuje się bardzo smaczny i niezwykły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Tilapia - 103 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g