cukinia z twarogiem w piekarniku

soczysta cukinia z nadzieniem twarogowym i skórką serową. To danie można uznać za wegetariańskie i dietetyczne, ale spodoba się nawet zapalonemu mięsożercy. Skórka serowa, pod którą kryje się słonawe nadzienie z twarogu i soczysta baza z cukinii-smak, którego nigdy nie zapomnisz! Szczególnie dobrze jest przygotować go latem lub jesienią, w sezonie warzywnym, ale zimą nie odmawiaj sobie przyjemności wypróbowania tego prostego i pysznego przepisu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 27 % 4 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku tego przepisu zalecam przyjmowanie małej, młodej i niedojrzałej cukinii, która nie zawiera dużych nasion. Znalazłam w naszym sklepie właśnie takie. Teraz przygotujemy je do dalszego użycia. Najpierw umyj je, a następnie pokrój wzdłuż na 2 części. Teraz ostrożnie usuń środek z każdej części łyżką. Powstają takie łodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie do naszej cukinii. Wlej twaróg do miski z wysokimi bokami, wbij jajko, dodaj sól, koperek i czosnek posiekany przez prasę. Użyłem twarogu 9% - idealnie pasował do tego dania. Można go również wstępnie rozgnieść. Mój koperek jest suchy, ale możesz użyć świeżego koperku lub całkowicie zastąpić go pietruszką - w zależności od tego, które warzywa lubisz najbardziej. Jak zawsze lepiej jest wziąć jajko domowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż przygotowaną cukinię na blasze do pieczenia pokrytej folią lub pergaminem nasmarowanym olejem roślinnym. Dodajemy je trochę. Miałem dwie łódki na raz, więc potem upiekłem drugą partię. Jeśli masz większą blachę do pieczenia, wszystkie cztery puste miejsca zmieszczą się jednocześnie. Podczas pieczenia cukinia uwolni sok, który pozostanie na folii (pergaminie), dzięki czemu naczynie do pieczenia pozostanie czyste - jest to wygodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na cukinii, delikatnie rozprowadzając je wzdłuż wycięcia. Posyp nadzienie twardym serem startym na grubej tarce. Ser można również wziąć Nie twardy, ale na przykład ser lub suluguni. Wyjdzie nie mniej smacznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Czas pieczenia 40 minut. Po 20 minutach temperaturę można zwiększyć do 180 stopni, aby cukinia była pokryta piękną skórką. To na tej skórce można określić gotowość cukinii. Sama cukinia stanie się miękka w tym czasie, ale nie należy ich prześwietlać w piekarniku, aby się nie rozpadły. Gotowe danie można podawać jako niezależną przekąskę.

cukinia z twarogiem w piekarniku to łatwe dla żołądka danie o przyjemnym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy