skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku tego przepisu zalecam przyjmowanie małej, młodej i niedojrzałej cukinii, która nie zawiera dużych nasion. Znalazłam w naszym sklepie właśnie takie. Teraz przygotujemy je do dalszego użycia. Najpierw umyj je, a następnie pokrój wzdłuż na 2 części. Teraz ostrożnie usuń środek z każdej części łyżką. Powstają takie łodzie.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie do naszej cukinii. Wlej twaróg do miski z wysokimi bokami, wbij jajko, dodaj sól, koperek i czosnek posiekany przez prasę. Użyłem twarogu 9% - idealnie pasował do tego dania. Można go również wstępnie rozgnieść. Mój koperek jest suchy, ale możesz użyć świeżego koperku lub całkowicie zastąpić go pietruszką - w zależności od tego, które warzywa lubisz najbardziej. Jak zawsze lepiej jest wziąć jajko domowe.
Krok 3:
Ułóż przygotowaną cukinię na blasze do pieczenia pokrytej folią lub pergaminem nasmarowanym olejem roślinnym. Dodajemy je trochę. Miałem dwie łódki na raz, więc potem upiekłem drugą partię. Jeśli masz większą blachę do pieczenia, wszystkie cztery puste miejsca zmieszczą się jednocześnie. Podczas pieczenia cukinia uwolni sok, który pozostanie na folii (pergaminie), dzięki czemu naczynie do pieczenia pozostanie czyste - jest to wygodne.
Krok 4:
Rozłóż nadzienie twarogowe na cukinii, delikatnie rozprowadzając je wzdłuż wycięcia. Posyp nadzienie twardym serem startym na grubej tarce. Ser można również wziąć Nie twardy, ale na przykład ser lub suluguni. Wyjdzie nie mniej smacznie.
Krok 5:
Cukinię wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Czas pieczenia 40 minut. Po 20 minutach temperaturę można zwiększyć do 180 stopni, aby cukinia była pokryta piękną skórką. To na tej skórce można określić gotowość cukinii. Sama cukinia stanie się miękka w tym czasie, ale nie należy ich prześwietlać w piekarniku, aby się nie rozpadły. Gotowe danie można podawać jako niezależną przekąskę.
cukinia z twarogiem w piekarniku to łatwe dla żołądka danie o przyjemnym smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g