Domowa szynka z indyka

niezwykle smaczne, soczyste, łatwe, proste, apetyczne! Domowa szynka z indyka jest łatwa do przygotowania. Najważniejsze jest, aby filet drobiowy był dobrze marynowany. Po upieczeniu w piekarniku można go używać do robienia kanapek, bułek, sałatek i ogólnie wszelkich zimnych przekąsek!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 18 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
112 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szynkę z indyka? Weź filet z indyka w jednym kawałku, im świeższy, tym lepiej. Możesz wybrać własne suche przyprawy, odpowiednie są gotowe mieszane mieszanki dla drobiu. Olej roślinny-dowolny, ale bez zapachu. Jeśli chcesz, możesz upiec całkowicie w rękawie lub folii, ale taki indyk będzie dobry bez tych urządzeń. Po prostu przykrywam go folią na górze - wybierasz preferowaną opcję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj filety z indyka, pamiętaj, aby osuszyć je ręcznikiem papierowym. Odetnij wszelkie filmy i ścięgna z mięsa, jeśli są dostępne. Następnie przetrzyj filet solą, dobrze wcierając go w powierzchnię mięsa. Natrzyj również mieloną papryką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj mięso przyprawami drobiowymi, jeśli ich używasz. A także mielonym pieprzem, jeśli chcesz dodać pikantności do szynki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mięso z indyka wcierane solą i przyprawami do torby na żywność i wyślij do lodówki na 5-12 godzin - im dłużej będzie marynowane, tym bardziej będzie delikatne i aromatyczne. Po upływie czasu włóż filet z indyka do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym, przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200-250 stopni na 20-35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij folię i lekko zrumień powierzchnię mięsa. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj szynki z piekarnika, ale pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w piekarniku. Oprócz mięsa otrzymasz pyszny sok z indyka, który możesz dodać do zupy lub użyć do przygotowania sosu. Po 2 godzinach wyjmij indyka z piekarnika. Możesz dodatkowo wysłać go pod prasę, wkładając do folii spożywczej lub plastikowej torby. Ale szynka jest już gęsta.

łatwy sposób na przygotowanie najzdrowszej domowej szynki z indyka. Czosnek nie jest używany w tym przepisie-w końcu szynka jest dość neutralnym produktem, zwłaszcza delikatnym mięsem z indyka. Może być stosowany do śniadań dla dziecka lub dodawany do sałatek, do serwowania na gorąco z dodatkiem lub jako dodatek do śniadania lub obiadu.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy