skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szynkę z indyka? Weź filet z indyka w jednym kawałku, im świeższy, tym lepiej. Możesz wybrać własne suche przyprawy, odpowiednie są gotowe mieszane mieszanki dla drobiu. Olej roślinny-dowolny, ale bez zapachu. Jeśli chcesz, możesz upiec całkowicie w rękawie lub folii, ale taki indyk będzie dobry bez tych urządzeń. Po prostu przykrywam go folią na górze - wybierasz preferowaną opcję.
Krok 2:
Dobrze umyj filety z indyka, pamiętaj, aby osuszyć je ręcznikiem papierowym. Odetnij wszelkie filmy i ścięgna z mięsa, jeśli są dostępne. Następnie przetrzyj filet solą, dobrze wcierając go w powierzchnię mięsa. Natrzyj również mieloną papryką.
Krok 3:
Natrzyj mięso przyprawami drobiowymi, jeśli ich używasz. A także mielonym pieprzem, jeśli chcesz dodać pikantności do szynki.
Krok 4:
Przenieś mięso z indyka wcierane solą i przyprawami do torby na żywność i wyślij do lodówki na 5-12 godzin - im dłużej będzie marynowane, tym bardziej będzie delikatne i aromatyczne. Po upływie czasu włóż filet z indyka do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym, przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200-250 stopni na 20-35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 5:
Następnie zdejmij folię i lekko zrumień powierzchnię mięsa. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj szynki z piekarnika, ale pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w piekarniku. Oprócz mięsa otrzymasz pyszny sok z indyka, który możesz dodać do zupy lub użyć do przygotowania sosu. Po 2 godzinach wyjmij indyka z piekarnika. Możesz dodatkowo wysłać go pod prasę, wkładając do folii spożywczej lub plastikowej torby. Ale szynka jest już gęsta.
łatwy sposób na przygotowanie najzdrowszej domowej szynki z indyka. Czosnek nie jest używany w tym przepisie-w końcu szynka jest dość neutralnym produktem, zwłaszcza delikatnym mięsem z indyka. Może być stosowany do śniadań dla dziecka lub dodawany do sałatek, do serwowania na gorąco z dodatkiem lub jako dodatek do śniadania lub obiadu.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g