Prosta babeczka z rodzynkami na kefirze

niesamowicie pyszne, z prostych potraw, łatwe do przygotowania! Prosta babeczka na kefirze z rodzynkami okaże się za pierwszym razem. Ma delikatną biszkoptową konsystencję, z lekko wilgotnym miękiszem. Można go podawać na domowej herbacie, posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 73 % 47 g
303 kcal
IG: 13 / 17 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą babeczkę na kefirze z rodzynkami? Aby przygotować wykwintne ciasto biszkoptowe, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jaja kurze do obszernej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną czwartą łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru waniliowego do miski z jajkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do miski z jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej stopioną margarynę lub masło do miski z mieszanką jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej rodzynki i jedną łyżkę mąki pszennej na talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj rodzynki z mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 170 gramów mąki pszennej i skrobi do głębokiej miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pół łyżeczki sody i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do wspólnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce i przesiej do miski objętościowej z płynną bazą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej dwie lub trzy łyżki soku z cytryny do wspólnej miski i dobrze wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej do wspólnej miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce i otrzymujemy jednorodne ciasto o wymaganej konsystencji.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż rodzynki z talerza do miski z ciastem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie owijając rodzynki ciastem, wymieszaj je ze sobą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ugotowane ciasto rozprowadzamy w silikonowym naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości wysmarowanym niewielką ilością oleju roślinnego.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż ciasto w formie równomierną warstwą i odstaw na dziesięć do piętnastu minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po upływie czasu wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 40-50 minut, w zależności od wielkości formy i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 20 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmujemy formę z piekarnika i uwalniając z niej babeczkę, kładziemy ją na stole.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp ciasto cukrem pudrem do smaku i pokrój na porcje.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Zafunduj sobie cudownie bujną i wyjątkowo pyszną domową babeczkę! Ta niezrównana babeczka jest łatwa do stworzenia, bardzo prosta, ponieważ jej przepis zawiera najbardziej przystępne cenowo i niedrogie składniki. Takie różowe, pachnące, rozpływające się w ustach babeczki z rodzynkami są koniecznie przygotowywane na kefirze i pieczone w standardowym piekarniku. Jeśli nie wiesz, jak upiec tak wspaniałą babeczkę, zwróć uwagę na mój udany sposób, który gwarantuje doskonały wynik! Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy