skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ptysie z twarogiem francuskim? Przygotuj produkty według listy. Wskazane jest, aby wziąć ciasto francuskie w kwadratowych talerzach-nie trzeba go zbyt mocno rozwałkować, aby uzyskać pożądany kształt i rozmiar. Ciasto rozmrozić wcześniej. Weź twaróg nie mokry i nie suchy, każda zawartość tłuszczu. Surowe jajko umyć i osuszyć. Przetrzyj go papierową serwetką.
Krok 2:
Wbij jajko do osobnej miski i wstrząśnij widelcem.
Krok 3:
W innej misce włóż twaróg, połowę ubitego jajka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 4:
Zetrzyj wszystkie składniki w misce widelcem, aż będą gładkie.
Krok 5:
Rozłóż ciasto francuskie na powierzchni roboczej stołu i lekko zwiń w równy kwadrat. Pokrój powstałą warstwę ciasta na 4 identyczne kwadraty.
Krok 6:
W rogach kwadratów wykonaj cięcia pod kątem, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 7:
Umieść nadzienie twarogowe na środku kwadratów ciasta. Lepiej jest natychmiast podzielić go na równe części - według liczby ptysiów.
Krok 8:
Połącz rogi kwadratów parami nad wypełnieniem w taki sam sposób, jak na zdjęciu. Możesz stylizować ptysie w inny sposób, tak jak lubisz bardziej. Ale dla mnie-te wyglądają bardzo pięknie!
Krok 9:
Ułóż ptysie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Krok 10:
Posmaruj ptysie pozostałą połową jajka. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz przez około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
ptysie są nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.
możesz tworzyć ptysie na różne sposoby: ciasto może całkowicie ukryć nadzienie lub częściowo. Wolę tworzyć takie piękne ptysie w postaci kwiatów. Świetnie wyglądają na stole, zwłaszcza jeśli posyp je cukrem pudrem i udekoruj miętą.
Puff to uniwersalny produkt, który można podawać z zupą, herbatą, sokiem, zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Wszystko zależy od zastosowanego nadzienia. Jedną z najpopularniejszych opcji jest twarożek. Może być słony, słodki, pikantny, pikantny. Twaróg miesza się z różnymi składnikami i przygotowuje po prostu niesamowite ptysie.
tradycyjne ptysie z twarogu przygotowywane są z ciasta francuskiego z domowym tłustym twarogiem i rodzynkami. Na wierzchu wypieki należy posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
dzięki temu przepisowi możesz przygotować zamknięte ciasto warstwowe. Wystarczy wziąć kolejny talerz ciasta francuskiego i przykryć nim nadzienie, aby uzyskać zamknięte ciasto z twarogiem w środku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g