ptysie z twarogiem francuskim

najsmaczniejsze, łatwe i proste, gdy goście są na wyciągnięcie ręki! Ptysie z twarogiem z ciasta francuskiego przygotujesz w 20 minut. I tyle samo trzeba upiec w piekarniku. Do nadzienia twarogowego można dodać suszone owoce, kandyzowane owoce, orzechy. Okazuje się bardzo proste, ale pyszne słodkie wypieki!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 45 % 22 g
275 kcal
IG: 0 / 68 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ptysie z twarogiem francuskim? Przygotuj produkty według listy. Wskazane jest, aby wziąć ciasto francuskie w kwadratowych talerzach-nie trzeba go zbyt mocno rozwałkować, aby uzyskać pożądany kształt i rozmiar. Ciasto rozmrozić wcześniej. Weź twaróg nie mokry i nie suchy, każda zawartość tłuszczu. Surowe jajko umyć i osuszyć. Przetrzyj go papierową serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko do osobnej miski i wstrząśnij widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce włóż twaróg, połowę ubitego jajka, cukier i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj wszystkie składniki w misce widelcem, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto francuskie na powierzchni roboczej stołu i lekko zwiń w równy kwadrat. Pokrój powstałą warstwę ciasta na 4 identyczne kwadraty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rogach kwadratów wykonaj cięcia pod kątem, jak pokazano na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść nadzienie twarogowe na środku kwadratów ciasta. Lepiej jest natychmiast podzielić go na równe części - według liczby ptysiów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz rogi kwadratów parami nad wypełnieniem w taki sam sposób, jak na zdjęciu. Możesz stylizować ptysie w inny sposób, tak jak lubisz bardziej. Ale dla mnie-te wyglądają bardzo pięknie!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ptysie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj ptysie pozostałą połową jajka. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz przez około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ptysie są nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.
możesz tworzyć ptysie na różne sposoby: ciasto może całkowicie ukryć nadzienie lub częściowo. Wolę tworzyć takie piękne ptysie w postaci kwiatów. Świetnie wyglądają na stole, zwłaszcza jeśli posyp je cukrem pudrem i udekoruj miętą.
Puff to uniwersalny produkt, który można podawać z zupą, herbatą, sokiem, zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Wszystko zależy od zastosowanego nadzienia. Jedną z najpopularniejszych opcji jest twarożek. Może być słony, słodki, pikantny, pikantny. Twaróg miesza się z różnymi składnikami i przygotowuje po prostu niesamowite ptysie.
tradycyjne ptysie z twarogu przygotowywane są z ciasta francuskiego z domowym tłustym twarogiem i rodzynkami. Na wierzchu wypieki należy posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
dzięki temu przepisowi możesz przygotować zamknięte ciasto warstwowe. Wystarczy wziąć kolejny talerz ciasta francuskiego i przykryć nim nadzienie, aby uzyskać zamknięte ciasto z twarogiem w środku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy