bułeczki z ciasta drożdżowego z powidłami

przewiewne, miękkie, delikatne, bardzo smaczne, łatwe do gotowania! Bułeczki z ciasta drożdżowego są bardzo łatwe do wykonania. Najważniejsze jest, aby je poprawnie złożyć. Nadzienie może być dowolne, nie tylko dżem, ale także dżem, dżem, suszone owoce, orzechy, mleko skondensowane, budyń.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 47 g
272 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z ciasta drożdżowego? Przygotuj potrzebne nam produkty. Masło będziemy topić, więc nie ma znaczenia, czy jest ciepłe, czy zimne. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, dodaj suche drożdże do ciepłego mleka, wymieszaj trzepaczką i odstaw ciasto na chwilę, aby drożdże się aktywowały. Powinny mieć piankową czapkę. Jeśli tak się nie stało z Twoimi, wymień drożdże. Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób: na kuchence, w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, cukier, sól i stopione masło do ciasta. Wszystko dokładnie ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mąkę przesianą przez sitko i zagnieść gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Mąka może odejść więcej / mniej, kieruj się konsystencją ciasta. Uformuj ciasto w Kolobok i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą, pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto mi pasowało. Przenieś ciasto na stół, ugniataj je ponownie rękami i podziel na 4-5 równych części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj jedną część ciasta wałkiem do ciasta w cienką prostokątną warstwę. Możesz przyciąć nierówne krawędzie nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel zwiniętą warstwę na 4 części, przecinając ją nożem na dwie części wzdłuż i na dwie w poprzek-otrzymujesz 4 równe prostokąty. Teraz w rogu każdego prostokąta wykonaj trzy cięcia, jak pokazano na zdjęciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż łyżkę dżemu na krawędzi każdego kawałka. Miałem jabłko. Lepiej jest wziąć gęsty dżem lub dżem, w przeciwnym razie wypłynie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz uformuj bajgiel. Zawiń go od krawędzi, na której znajduje się dżem. Możesz owinąć boki do wewnątrz, nadając bajgielowi kształt półksiężyca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż bajgle na arkuszu w niewielkiej odległości od siebie. Zrób to samo z pozostałym ciastem. Pozostaw półfabrykaty na 15-20 minut i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe bajgle, powinny trochę ostygnąć. Polej je lukrem. Aby to zrobić, wymieszaj cukier puder i zimną wodę, stale mieszając mieszaninę. Dodawaj wodę stopniowo, po trochu, doprowadzając lukier do pożądanej konsystencji. Nie powinien być gęsty-podlewamy nim bajgle i nie smarujemy ich. Smacznego, który na widok tych bajgli na pewno się pojawi!

takie bajgle smakują lepiej, gdy są świeże - emanują przyjemnym aromatem, którego nie można zignorować! Możesz pić je mlekiem, kakao, herbatą lub kawą. Zjedz je sam i poczęstuj rodzinę i przyjaciół!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy