skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z ciasta drożdżowego? Przygotuj potrzebne nam produkty. Masło będziemy topić, więc nie ma znaczenia, czy jest ciepłe, czy zimne. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, dodaj suche drożdże do ciepłego mleka, wymieszaj trzepaczką i odstaw ciasto na chwilę, aby drożdże się aktywowały. Powinny mieć piankową czapkę. Jeśli tak się nie stało z Twoimi, wymień drożdże. Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób: na kuchence, w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Dodaj jajka, cukier, sól i stopione masło do ciasta. Wszystko dokładnie ubij trzepaczką.
Krok 4:
Następnie wlej mąkę przesianą przez sitko i zagnieść gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Mąka może odejść więcej / mniej, kieruj się konsystencją ciasta. Uformuj ciasto w Kolobok i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą, pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5:
Ciasto mi pasowało. Przenieś ciasto na stół, ugniataj je ponownie rękami i podziel na 4-5 równych części.
Krok 6:
Rozwałkuj jedną część ciasta wałkiem do ciasta w cienką prostokątną warstwę. Możesz przyciąć nierówne krawędzie nożem.
Krok 7:
Podziel zwiniętą warstwę na 4 części, przecinając ją nożem na dwie części wzdłuż i na dwie w poprzek-otrzymujesz 4 równe prostokąty. Teraz w rogu każdego prostokąta wykonaj trzy cięcia, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 8:
Połóż łyżkę dżemu na krawędzi każdego kawałka. Miałem jabłko. Lepiej jest wziąć gęsty dżem lub dżem, w przeciwnym razie wypłynie.
Krok 9:
Teraz uformuj bajgiel. Zawiń go od krawędzi, na której znajduje się dżem. Możesz owinąć boki do wewnątrz, nadając bajgielowi kształt półksiężyca.
Krok 10:
Ułóż bajgle na arkuszu w niewielkiej odległości od siebie. Zrób to samo z pozostałym ciastem. Pozostaw półfabrykaty na 15-20 minut i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.
Krok 11:
Wyjmij gotowe bajgle, powinny trochę ostygnąć. Polej je lukrem. Aby to zrobić, wymieszaj cukier puder i zimną wodę, stale mieszając mieszaninę. Dodawaj wodę stopniowo, po trochu, doprowadzając lukier do pożądanej konsystencji. Nie powinien być gęsty-podlewamy nim bajgle i nie smarujemy ich. Smacznego, który na widok tych bajgli na pewno się pojawi!
takie bajgle smakują lepiej, gdy są świeże - emanują przyjemnym aromatem, którego nie można zignorować! Możesz pić je mlekiem, kakao, herbatą lub kawą. Zjedz je sam i poczęstuj rodzinę i przyjaciół!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g