skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciasta. Lepiej jest wziąć mąkę zarówno zwykłą pszenicę, jak i specjalną do pizzy (pytasz: dlaczego? Odpowiedź: mąka do pizzy ma wyższy poziom glutenu. Idealnie mąka do pizzy jest zrobiona z ziarna o zawartości glutenu 12-14, 5%, a czasem nawet 10-11% jej produktów będzie miało chrupiącą krawędź, a wewnątrz - delikatne, nie gumowe). Bierzemy ciepłą wodę, 35-39 stopni (nie cieplej, w przeciwnym razie drożdże umrą, a ciasto nie będzie działać). Ta objętość ciasta daje 3 pizze!
Krok 2:
Ostrożnie rozcieńczyć drożdże w ciepłej przegotowanej wodzie, aby nie pozostały grudki.
Krok 3:
Mąkę pszenną i mąkę do pizzy wymieszać i przesiać przez sito.
Krok 4:
Zbieramy przesianą mąkę na wzgórze i na środku wzgórza robimy wgłębienie, wlewamy tam oliwę z oliwek, dodajemy sól.
Krok 5:
Zagniataj ciasto, ugniatając wszystko rękami od krawędzi do środka i stopniowo dodając ciepłą przegotowaną wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami do mąki.
Krok 6:
Daje giętkie, elastyczne ciasto. Zbieramy go w piłkę.
Krok 7:
Następnie podziel ciasto na pizzę na trzy identyczne części i zwiń kulkę z każdej części. Ciasto na pizzę przykryć czystym ręcznikiem i moczyć przez 1 godzinę. W tym czasie wzrośnie około 2 razy. Następnie ciasto można wykorzystać do przygotowania pizzy.
Krok 8:
Przygotowujemy produkty do sosu Cezar.
Krok 9:
Trzy sery na drobnej tarce, drobno posiekaj czosnek, anchois.
Krok 10:
W osobnym pojemniku poluzuj żółtko i delikatnie wymieszaj, aż będzie gładkie, bez ubijania, wszystkie określone składniki sosu.
Krok 11:
Produkty do nadzienia. Sortujemy sałatę Romano, myjemy, osuszamy. Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Bierzemy jeden z kawałków ciasta na pizzę, które już się pojawiło. Jego waga wynosi średnio 210-250 gramów.
Krok 12:
Zetrzyj parmezan. Rozerwij sałatkę Romano rękami arbitralnie na małe fragmenty, dopraw sosem Cezar.
Krok 13:
Rozciągnij kółko ciasta na powierzchni roboczej palcami. Otrzymujemy cienki okrągły naleśnik o średnicy 30 cm.
Krok 14:
Ostrożnie przenieś go na blachę do pieczenia, poprawiając krawędź, aby wyglądała schludnie i była okrągła.
Krok 15:
Posmaruj wierzch ciasta sosem Cezar, posyp tartym serem mozzarella i kawałkami piersi z kurczaka. Wysyłamy do piekarnika.
Krok 16:
Pizza na cienkim cieście w pizzeriach jest pieczona w specjalnym piecu do pizzy w temperaturze 400 stopni, aż będzie całkowicie ugotowana. Upiekłam w zwykłym piekarniku w temperaturze 250 stopni na rumieniec.
Krok 17:
Gotową pizzę kroimy ostrym nożem do pizzy na osiem części. Na pizzę układamy przyprawioną sałatkę Cezar. Posyp sałatkę Cezar startym parmezanem. Posmaruj krawędzie pizzy oliwą z oliwek. To wszystko, Pizza Cezar jest gotowa! Cieszyć się :)...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g