Pizza Cezar w piekarniku na cieście drożdżowym

fani wysokiej jakości pizzy nie będą mogli ominąć tego przepisu! Znalazłem ten przepis w Internecie i nic w nim nie zmieniłem. Zwróć uwagę na fakt, że w tym przepisie składniki ciasta są przeznaczone na 3 pizze, a składniki nadzienia i sosu - na jedną! Bez fałszywej skromności od razu powiem, że przed tą pizzą byłem pewien, że próbowałem już najsmaczniejszej pizzy. Okazało się, że nie. Ta pizza Cezar okazała się smaczniejsza niż wiele innych, które miałem okazję wypróbować. Bardzo dobry przepis na ciasto, który przekonał mnie, że w cieście nie można zastąpić oliwy z oliwek żadnym innym, bo to z oliwą ciasto okazuje się szczególnie smaczne, delikatne, chrupiące na krawędzi, a w środku delikatne. Takie ciasto można łatwo rozciągnąć do pożądanego rozmiaru, aw gotowej formie nie staje się gumowe nawet po schłodzeniu. Nadzienie też jest dobre, ale SOS Cezar jest szczególnie interesujący w tym przepisie! Spróbuj, fani pizzy! Jestem pewien, że spodoba ci się ten przepis.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 54 % 28 g
262 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciasta. Lepiej jest wziąć mąkę zarówno zwykłą pszenicę, jak i specjalną do pizzy (pytasz: dlaczego? Odpowiedź: mąka do pizzy ma wyższy poziom glutenu. Idealnie mąka do pizzy jest zrobiona z ziarna o zawartości glutenu 12-14, 5%, a czasem nawet 10-11% jej produktów będzie miało chrupiącą krawędź, a wewnątrz - delikatne, nie gumowe). Bierzemy ciepłą wodę, 35-39 stopni (nie cieplej, w przeciwnym razie drożdże umrą, a ciasto nie będzie działać). Ta objętość ciasta daje 3 pizze!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie rozcieńczyć drożdże w ciepłej przegotowanej wodzie, aby nie pozostały grudki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę pszenną i mąkę do pizzy wymieszać i przesiać przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieramy przesianą mąkę na wzgórze i na środku wzgórza robimy wgłębienie, wlewamy tam oliwę z oliwek, dodajemy sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto, ugniatając wszystko rękami od krawędzi do środka i stopniowo dodając ciepłą przegotowaną wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami do mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Daje giętkie, elastyczne ciasto. Zbieramy go w piłkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie podziel ciasto na pizzę na trzy identyczne części i zwiń kulkę z każdej części. Ciasto na pizzę przykryć czystym ręcznikiem i moczyć przez 1 godzinę. W tym czasie wzrośnie około 2 razy. Następnie ciasto można wykorzystać do przygotowania pizzy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowujemy produkty do sosu Cezar.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzy sery na drobnej tarce, drobno posiekaj czosnek, anchois.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnym pojemniku poluzuj żółtko i delikatnie wymieszaj, aż będzie gładkie, bez ubijania, wszystkie określone składniki sosu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Produkty do nadzienia. Sortujemy sałatę Romano, myjemy, osuszamy. Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Bierzemy jeden z kawałków ciasta na pizzę, które już się pojawiło. Jego waga wynosi średnio 210-250 gramów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj parmezan. Rozerwij sałatkę Romano rękami arbitralnie na małe fragmenty, dopraw sosem Cezar.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozciągnij kółko ciasta na powierzchni roboczej palcami. Otrzymujemy cienki okrągły naleśnik o średnicy 30 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie przenieś go na blachę do pieczenia, poprawiając krawędź, aby wyglądała schludnie i była okrągła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj wierzch ciasta sosem Cezar, posyp tartym serem mozzarella i kawałkami piersi z kurczaka. Wysyłamy do piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pizza na cienkim cieście w pizzeriach jest pieczona w specjalnym piecu do pizzy w temperaturze 400 stopni, aż będzie całkowicie ugotowana. Upiekłam w zwykłym piekarniku w temperaturze 250 stopni na rumieniec.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotową pizzę kroimy ostrym nożem do pizzy na osiem części. Na pizzę układamy przyprawioną sałatkę Cezar. Posyp sałatkę Cezar startym parmezanem. Posmaruj krawędzie pizzy oliwą z oliwek. To wszystko, Pizza Cezar jest gotowa! Cieszyć się :)...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy