kurczak z kapustą w piekarniku

soczyste, niesamowicie smaczne danie z najprostszych potraw! Kurczak z kapustą w piekarniku to świetna opcja na rodzinny obiad lub kolację. Podczas pieczenia warzywa są moczone w sokach drobiowych i dosłownie rozpływają się w ustach! Pyszne i proste!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 17 % 4 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z kapustą w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do przepisu możesz użyć dowolnych części kurczaka. Tym razem wziąłem nogę. Jeśli masz mięso z zamrażarki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Użyłem młodej kapusty, ma delikatniejsze arkusze, dlatego w gotowym naczyniu okazało się bardziej miękkie i soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na równe porcje. Opłucz mięso, osusz papierowymi serwetkami i wyślij do głębokiej miski. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. Na tym etapie możesz użyć dowolnych przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania przez pół godziny do godziny w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Opłucz głowę i osusz. Pokrój kapustę nożem w paski. Nie rób zbyt cienkich pasków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i cebulę. Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki i zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż warzywa, aż cebula będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i pozostaw na kuchence na kolejną minutę. W razie potrzeby można wykluczyć koncentrat pomidorowy z przepisu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pieczeń pomidorową do kapusty. Sól i pieprz wszystko do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W odpowiedniej wielkości formie ułóż kapustę i rozłóż marynowanego kurczaka na wierzchu. Podczas pieczenia kapusta osiądzie, a jej objętość zmniejszy się prawie o połowę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij formę do nagrzanego piekarnika. Piecz kurczaka z kapustą, aż mięso się ugotuje. Sam określ czas i temperaturę, koncentrując się na możliwościach piekarnika. Pieczę w 200 stopniach przez około 50 minut. Pod koniec gotowania włączyłem tryb konwekcji i zostawiłem go na kolejne 10 minut, aż kurczak się zrumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj danie na gorąco, przyozdobione świeżymi ziołami.

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy