skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z kapustą w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do przepisu możesz użyć dowolnych części kurczaka. Tym razem wziąłem nogę. Jeśli masz mięso z zamrażarki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Użyłem młodej kapusty, ma delikatniejsze arkusze, dlatego w gotowym naczyniu okazało się bardziej miękkie i soczyste.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na równe porcje. Opłucz mięso, osusz papierowymi serwetkami i wyślij do głębokiej miski. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. Na tym etapie możesz użyć dowolnych przypraw.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania przez pół godziny do godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Opłucz głowę i osusz. Pokrój kapustę nożem w paski. Nie rób zbyt cienkich pasków.
Krok 5:
Obierz marchewki i cebulę. Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki i zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż warzywa, aż cebula będzie przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i pozostaw na kuchence na kolejną minutę. W razie potrzeby można wykluczyć koncentrat pomidorowy z przepisu.
Krok 7:
Wyślij pieczeń pomidorową do kapusty. Sól i pieprz wszystko do smaku.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
W odpowiedniej wielkości formie ułóż kapustę i rozłóż marynowanego kurczaka na wierzchu. Podczas pieczenia kapusta osiądzie, a jej objętość zmniejszy się prawie o połowę.
Krok 10:
Wyślij formę do nagrzanego piekarnika. Piecz kurczaka z kapustą, aż mięso się ugotuje. Sam określ czas i temperaturę, koncentrując się na możliwościach piekarnika. Pieczę w 200 stopniach przez około 50 minut. Pod koniec gotowania włączyłem tryb konwekcji i zostawiłem go na kolejne 10 minut, aż kurczak się zrumieni.
Krok 11:
Podawaj danie na gorąco, przyozdobione świeżymi ziołami.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g