skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w całości z chrupiącymi ziemniakami? Przygotuj wszystkie składniki. Zacznijmy od sosu, w którym kurczak będzie marynowany.
Krok 2:
W misce połącz majonez, paprykę, curry, sól i pieprz.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Sos jest gotowy.
Krok 4:
Następnie weź kurczaka, dokładnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Zalecam zabranie schłodzonego ptaka, ale jeśli masz zamrożony produkt, powoli rozmrażaj go, przenosząc go z zamrażarki do lodówki. Tak więc mięso praktycznie nie ucierpi i zachowa swoją soczystość.
Krok 5:
Posmaruj kurczaka powstałą mieszanką majonezu, pozostawiając trochę sosu do wymieszania z ziemniakami. Pozostaw kurczaka do marynowania na 30 minut (możesz dłużej, jeśli pozwala na to czas, ale mięso jest wystarczająco nasączone w ciągu pół godziny).
Krok 6:
Umyj ziemniaki szczotką, obierz i pokrój w duże plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub jak wolisz. Aby uniknąć podrażnienia błony śluzowej oczu, przed pokrojeniem opłucz cebulę i nóż zimną wodą.
Krok 7:
Włóż ziemniaki do miski z pozostałym sosem i wymieszaj.
Krok 8:
Połóż cebulę na dnie naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Rozłóż plastry ziemniaków na wierzchu.
Krok 10:
Połóż tusze kurczaka na ziemniakach. Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C przez 50 minut (10-15 minut). Po usunięciu folii i pieczeniu przez około 30 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dostosuj temperaturę i czas zgodnie ze specyfiką swojego sprzętu.
w tym przepisie godne uwagi jest to, że sos jest pokryty nie tylko kurczakiem, ale także ziemniakami. Daje to zarówno kurczakowi, jak i dodatkom niezwykłą nutę smakową i gwarantuje piękną złotą skórkę. Uroczysty lub rodzinny obiad - w każdej sytuacji takie danie będzie odpowiednie. A gotowanie wcale nie jest trudne!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako sos można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować pojedynczo lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g