kurczak w całości z ziemniakami w piekarniku z chrupiącą skórką

piękne pyszne i niedrogie danie na co dzień i na wakacje. Byłby dobry piekarnik do zrobienia całego kurczaka z chrupiącą skórką i ziemniakami, a domowy obiad się powiódł. Wygodne jest to, że jednocześnie gotujemy pyszne ziemniaki na przystawkę i danie główne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 19 % 6 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w całości z chrupiącymi ziemniakami? Przygotuj wszystkie składniki. Zacznijmy od sosu, w którym kurczak będzie marynowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz majonez, paprykę, curry, sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Sos jest gotowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie weź kurczaka, dokładnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Zalecam zabranie schłodzonego ptaka, ale jeśli masz zamrożony produkt, powoli rozmrażaj go, przenosząc go z zamrażarki do lodówki. Tak więc mięso praktycznie nie ucierpi i zachowa swoją soczystość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj kurczaka powstałą mieszanką majonezu, pozostawiając trochę sosu do wymieszania z ziemniakami. Pozostaw kurczaka do marynowania na 30 minut (możesz dłużej, jeśli pozwala na to czas, ale mięso jest wystarczająco nasączone w ciągu pół godziny).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ziemniaki szczotką, obierz i pokrój w duże plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub jak wolisz. Aby uniknąć podrażnienia błony śluzowej oczu, przed pokrojeniem opłucz cebulę i nóż zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki do miski z pozostałym sosem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż cebulę na dnie naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż plastry ziemniaków na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż tusze kurczaka na ziemniakach. Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C przez 50 minut (10-15 minut). Po usunięciu folii i pieczeniu przez około 30 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dostosuj temperaturę i czas zgodnie ze specyfiką swojego sprzętu.

w tym przepisie godne uwagi jest to, że sos jest pokryty nie tylko kurczakiem, ale także ziemniakami. Daje to zarówno kurczakowi, jak i dodatkom niezwykłą nutę smakową i gwarantuje piękną złotą skórkę. Uroczysty lub rodzinny obiad - w każdej sytuacji takie danie będzie odpowiednie. A gotowanie wcale nie jest trudne!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako sos można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować pojedynczo lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy