mintaj w folii pieczony w piekarniku

szybki, pyszny, zdrowy, niedrogi, na obiad! Mintaj pieczony w folii okazuje się bardzo soczysty i aromatyczny. Takie pieczenie w piekarniku pozwoli ci ugotować obiad bez spędzania dużo czasu przy kuchence. Ryba okazuje się delikatna i satysfakcjonująca, zachowując wszystkie przydatne substancje.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 28 % 8 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja w folii w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Rozmrozić zamrożonego mintaja, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Możesz wziąć jedną dużą rybę i pokroić ją na porcje, możesz ugotować ją w całości. Z przypraw biorę suche przyprawy do ryb, jeśli chcesz, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy i zioła. Przygotuj folię i formę nadającą się do piekarnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Umyj rozmrożoną rybę pod bieżącą zimną wodą, oczyść ją z łusek. Odetnij płetwy i ogon ryby, wypatrosz i usuń czarne filmy. Weź folię, biorąc pod uwagę fakt, że musisz całkowicie owinąć rybę i położyć na niej tuszę. Możesz ułożyć całą rybę lub owinąć każdy kawałek lub rybę porcjami. Upiekłam dwie ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suche przyprawy, zmielony czarny pieprz i sól wymieszaj i zetrzyj ryby ze wszystkich stron tą mieszanką. Pokrój masło na małe kawałki i ułóż równomiernie na każdej rybie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń mintaja w folię i włóż formę z rybą do nagrzanego piekarnika na 15-25 minut. Czas gotowania będzie się różnić w zależności od mocy piekarnika i wielkości wybranej ryby: im większa ryba i kawałki, tym więcej czasu zajmie jej ugotowanie. Jeśli chcesz, aby ryba trochę się zarumieniła, po 15-20 minutach rozwiń folię i pozostaw rybę otwartą na 5 minut w piekarniku. Nie otworzyłem folii, aby ryba była bardziej soczysta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotową rybę z piekarnika i ostrożnie rozłóż folię. Ryby można podawać bezpośrednio w folii lub można je wyjąć z folii i ułożyć na talerzu lub talerzu. Gotowane ziemniaki, ryż, warzywa można zaoferować gotowej rybie jako dodatek. Podczas serwowania mintaja można posypać posiekanym świeżym koperkiem. Taka ryba może być również podawana w lodówce.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy