skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja w folii w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Rozmrozić zamrożonego mintaja, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Możesz wziąć jedną dużą rybę i pokroić ją na porcje, możesz ugotować ją w całości. Z przypraw biorę suche przyprawy do ryb, jeśli chcesz, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy i zioła. Przygotuj folię i formę nadającą się do piekarnika.
Krok 2:
Włącz piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Umyj rozmrożoną rybę pod bieżącą zimną wodą, oczyść ją z łusek. Odetnij płetwy i ogon ryby, wypatrosz i usuń czarne filmy. Weź folię, biorąc pod uwagę fakt, że musisz całkowicie owinąć rybę i położyć na niej tuszę. Możesz ułożyć całą rybę lub owinąć każdy kawałek lub rybę porcjami. Upiekłam dwie ryby.
Krok 3:
Suche przyprawy, zmielony czarny pieprz i sól wymieszaj i zetrzyj ryby ze wszystkich stron tą mieszanką. Pokrój masło na małe kawałki i ułóż równomiernie na każdej rybie.
Krok 4:
Zawiń mintaja w folię i włóż formę z rybą do nagrzanego piekarnika na 15-25 minut. Czas gotowania będzie się różnić w zależności od mocy piekarnika i wielkości wybranej ryby: im większa ryba i kawałki, tym więcej czasu zajmie jej ugotowanie. Jeśli chcesz, aby ryba trochę się zarumieniła, po 15-20 minutach rozwiń folię i pozostaw rybę otwartą na 5 minut w piekarniku. Nie otworzyłem folii, aby ryba była bardziej soczysta
Krok 5:
Wyjmij gotową rybę z piekarnika i ostrożnie rozłóż folię. Ryby można podawać bezpośrednio w folii lub można je wyjąć z folii i ułożyć na talerzu lub talerzu. Gotowane ziemniaki, ryż, warzywa można zaoferować gotowej rybie jako dodatek. Podczas serwowania mintaja można posypać posiekanym świeżym koperkiem. Taka ryba może być również podawana w lodówce.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g