skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę z cytryną w piekarniku? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz wziąć dowolny majonez, mój jest domowy. Wziąłem 2 makrele średniej wielkości. Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Umyj i osusz warzywa. Umyj cytrynę i zalej wrzącą wodą.
Krok 2:
Cóż, jeśli twoja ryba rozmrozi się do lekkiej twardości - łatwiej jest z nią pracować. Wypatrosz makrelę, odetnij jej głowę, ogon i płetwy. Dobrze spłucz z czarnych folii i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Płatki posiekaj obrane ząbki czosnku, grubo umyte koperek. Pokrój cytrynę na pół. Wyciśnij sok z jednej połowy. Drugą połowę pokrój w cienkie plasterki. Następnie pokrój każdą na pół.
Krok 4:
Polej rybę wyciśniętym sokiem z cytryny od wewnątrz, solą, pieprzem, włóż talerze czosnku i posiekany koperek do brzucha. Miałem też kiełki cebuli, wysłałem je również do nadzienia. Możesz tego nie robić.
Krok 5:
Wykonaj poprzeczne nacięcia wzdłuż grzbietu ryby do kości grzbietowej (bez jej przecinania) i włóż do nich cienkie plasterki cytryny.
Krok 6:
Ułóż nadziewaną rybę na blasze do pieczenia, na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Posmaruj rybę majonezem i wyślij do nagrzanego piekarnika (170-200 stopni, a następnie po 20 minutach Zwykle zmniejszam temperaturę) na 30-45 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Krok 7:
Makrela z cytryną w piekarniku jest gotowa. Możesz przygotować do niej dowolny dodatek. Najlepsze połączenie to ziemniaki i kruchy ryż (a może po prostu bardziej znane).
Krok 8:
Udekoruj danie według własnego uznania ziołami, plasterkami cytryny, pomidorem, żurawiną lub borówkami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
makrela z cytryną w piekarniku może być pieczona z wieloma opcjami - w folii , w torbie, z warzywami, z cytryną i ziołami - dziś proponuję jeden ze sposobów - nadziewamy rybę czosnkiem i koperkiem, a udekorujemy i lekko marynujemy cytryną. Jako powłokę zmiękczającą używamy trochę tłustego majonezu - aby utworzyć złotobrązową skórkę, która dodatkowo zachowuje soczystość ryby.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g