makrela z cytryną w piekarniku pieczona

bardzo smaczne, bardzo zdrowe, bardzo proste, na obiad! Makrela z cytryną pieczona w piekarniku wygląda całkiem dobrze na świątecznym stole. To zaskakująco smaczne danie, do którego pasuje każda przystawka, sałatka ze świeżymi warzywami. Ugotuj ją na romantyczną kolację dla ukochanej osoby, podawaj z białym winem!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 3 % 1 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę z cytryną w piekarniku? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz wziąć dowolny majonez, mój jest domowy. Wziąłem 2 makrele średniej wielkości. Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Umyj i osusz warzywa. Umyj cytrynę i zalej wrzącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cóż, jeśli twoja ryba rozmrozi się do lekkiej twardości - łatwiej jest z nią pracować. Wypatrosz makrelę, odetnij jej głowę, ogon i płetwy. Dobrze spłucz z czarnych folii i osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Płatki posiekaj obrane ząbki czosnku, grubo umyte koperek. Pokrój cytrynę na pół. Wyciśnij sok z jednej połowy. Drugą połowę pokrój w cienkie plasterki. Następnie pokrój każdą na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej rybę wyciśniętym sokiem z cytryny od wewnątrz, solą, pieprzem, włóż talerze czosnku i posiekany koperek do brzucha. Miałem też kiełki cebuli, wysłałem je również do nadzienia. Możesz tego nie robić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wykonaj poprzeczne nacięcia wzdłuż grzbietu ryby do kości grzbietowej (bez jej przecinania) i włóż do nich cienkie plasterki cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż nadziewaną rybę na blasze do pieczenia, na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Posmaruj rybę majonezem i wyślij do nagrzanego piekarnika (170-200 stopni, a następnie po 20 minutach Zwykle zmniejszam temperaturę) na 30-45 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makrela z cytryną w piekarniku jest gotowa. Możesz przygotować do niej dowolny dodatek. Najlepsze połączenie to ziemniaki i kruchy ryż (a może po prostu bardziej znane).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj danie według własnego uznania ziołami, plasterkami cytryny, pomidorem, żurawiną lub borówkami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

makrela z cytryną w piekarniku może być pieczona z wieloma opcjami - w folii , w torbie, z warzywami, z cytryną i ziołami - dziś proponuję jeden ze sposobów - nadziewamy rybę czosnkiem i koperkiem, a udekorujemy i lekko marynujemy cytryną. Jako powłokę zmiękczającą używamy trochę tłustego majonezu - aby utworzyć złotobrązową skórkę, która dodatkowo zachowuje soczystość ryby.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy