udka z kurczaka w sosie w piekarniku

te przepyszne nogi są darem niebios dla miłośników kurczaka. Dawno temu upiekłam całego kurczaka według tego przepisu. Dostała pyszną skórkę i miękkie mięso. Kiedy zdecydowałem się upiec podudzia, przypomniałem sobie ten przepis i ponownie przygotowałem sos, który wtedy tak bardzo mi się podobał.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 32 % 12 g
226 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Nogi do tego przepisu nadają się zarówno schłodzone, jak i mrożone. Dzięki sosowi i tak staną się miękkie i delikatne. Zamrożone nogi należy najpierw rozmrozić (najlepiej na dolnej półce lodówki). Umyj golenie, osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos. W głębokim pojemniku połącz miód, musztardę, olej roślinny, sok z cytryny, paprykę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Jeśli miód nie jest płynny, w porządku, rozproszy się podczas ubijania. Lub możesz trochę podgrzać miód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W powstałym sosie ułóż udka z kurczaka i dobrze wymieszaj, aby sos równomiernie rozprowadzić na kurczaku. Pozostaw do marynowania na 30-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś nogi do naczynia do pieczenia i polej je resztkami sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Podczas pieczenia okresowo obracaj nogi i polej sosem z dna formy. Gotowe nogi zrumienią się z góry, przezroczysty sok wypłynie podczas przekłuwania nożem. wyjmij gotowe nogi z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem.

musztardę do tego przepisu można wziąć rosyjską lub Dijon, w każdym razie będzie pyszna.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy