skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Nogi do tego przepisu nadają się zarówno schłodzone, jak i mrożone. Dzięki sosowi i tak staną się miękkie i delikatne. Zamrożone nogi należy najpierw rozmrozić (najlepiej na dolnej półce lodówki). Umyj golenie, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Przygotuj sos. W głębokim pojemniku połącz miód, musztardę, olej roślinny, sok z cytryny, paprykę i sól.
Krok 3:
Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Jeśli miód nie jest płynny, w porządku, rozproszy się podczas ubijania. Lub możesz trochę podgrzać miód.
Krok 4:
W powstałym sosie ułóż udka z kurczaka i dobrze wymieszaj, aby sos równomiernie rozprowadzić na kurczaku. Pozostaw do marynowania na 30-40 minut.
Krok 5:
Przenieś nogi do naczynia do pieczenia i polej je resztkami sosu.
Krok 6:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Podczas pieczenia okresowo obracaj nogi i polej sosem z dna formy. Gotowe nogi zrumienią się z góry, przezroczysty sok wypłynie podczas przekłuwania nożem. wyjmij gotowe nogi z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem.
musztardę do tego przepisu można wziąć rosyjską lub Dijon, w każdym razie będzie pyszna.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g