skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mannę na kefirze bez jajek? Przygotuj jedzenie. Weź kefir o zawartości tłuszczu 2,5%. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, na początku procesu gotowania powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Możesz zmniejszyć ilość cukru, manna jest zauważalnie słodka. Wanilina weź małą szczyptę, w dużych ilościach może być gorzka. Zamiast waniliny możesz wziąć łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 2:
Weź dużą miskę ciasta. Wlej do niego semolinę i cukier, dodaj sodę i wanilinę. Zawsze dodaję szczyptę soli do każdego słodkiego wypieku — działa jak wzmacniacz smaku. Wymieszaj suche składniki trzepaczką.
Krok 3:
Wlej kefir do suchych składników, aktywnie pracując trzepaczką. Mieszaj mieszaninę, aż będzie całkowicie jednorodna — stanie się to bardzo szybko, ciasto dobrze się ugniata i okazuje się, że nie ma grudek. Soda natychmiast zareaguje z kwasem zawartym w kefirze-zobaczysz, jak ciasto pęcznieje. Oznacza to, że rozpoczęła się emisja dwutlenku węgla, co podniesie nasze wypieki i sprawi, że będą bujne.
Krok 4:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Mam silikon, od razu wlałam do niego ciasto.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego formę z ciastem. Piec mannę przez 45 minut do godziny. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Mój mannik był pieczony przez 50 minut, ale można go było trzymać dłużej, aby był bardziej rumiany.
Krok 6:
Wyjmij gotową mannę z piekarnika i całkowicie ostudź. Wyjmij go z formy i podawaj. Możesz posypać mannę cukrem pudrem i udekorować według własnych upodobań. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g