skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczkę z jabłkami w piekarniku? Najpierw musisz przygotować składniki. Aby zrobić ciasto jabłkowe, potrzebujemy: mąki, cukru, jogurtu (lepiej jabłko, więc ciasto będzie bardziej nasycone smakiem jabłkowym); jajka, miękkie masło, Skórka z cytryny, wanilina, soda, proszek do pieczenia i olej roślinny do smarowania formy. Słodko-kwaśne jabłka.
Krok 2:
W głębokiej misce połącz miękkie masło, cukier i wanilinę. Ubij wszystko.
Krok 3:
Dodaj jajka, skórkę z cytryny i jogurt i ponownie wszystko dokładnie ubij.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i wlej do ciasta.
Krok 5:
Wlej mieszankę mąki do ciasta.
Krok 6:
Szybko wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach. Nie trzeba długo ubijać, aby ciasto zachowało blask.
Krok 7:
Jabłka umyć, osuszyć. Obierz i posiekaj i pokrój w drobną kostkę.
Krok 8:
Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć owoce na cieście.
Krok 9:
Włóż ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piec około 45 minut w 180°C. sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Krok 10:
Jak zrobić lukier na babeczkę? Do przygotowania glazury potrzebujemy: cukru pudru i soku z cytryny.
Krok 11:
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i mieszaj, aż będzie gładki. Lepiej dodać Nie cały sok, ale części. Gotowy lukier powinien być dość gęsty, ale płynny.
Krok 12:
Wyjmij babeczkę jabłkową z formy, pozwól jej nieco ostygnąć i polej polewą.
Krok 13:
Poczekaj, aż lukier stwardnieje. Następnie pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!
miękkie i słodkie odmiany jabłek nadają się do robienia dżemów, pastylek, Marmolady. Podczas pieczenia lepiej jest preferować twarde i zielone jabłka o gęstej skórce. Takie owoce nie wprowadzają nadmiaru wilgoci do ciasta i nie muszą być dodatkowo zagęszczane.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g