Prosta babeczka jabłkowa z jabłkami w piekarniku

Jak Dobrze, że jabłka są dla nas dostępne przez cały rok. Zrobiłam to ciasto z naszych letnich jabłek. Ale w zasadzie możesz użyć dowolnej odmiany. Tylko jeśli używasz słodkich jabłek, lepiej zmniejszyć ilość cukru w cieście.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 68 % 38 g
291 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczkę z jabłkami w piekarniku? Najpierw musisz przygotować składniki. Aby zrobić ciasto jabłkowe, potrzebujemy: mąki, cukru, jogurtu (lepiej jabłko, więc ciasto będzie bardziej nasycone smakiem jabłkowym); jajka, miękkie masło, Skórka z cytryny, wanilina, soda, proszek do pieczenia i olej roślinny do smarowania formy. Słodko-kwaśne jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz miękkie masło, cukier i wanilinę. Ubij wszystko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, skórkę z cytryny i jogurt i ponownie wszystko dokładnie ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i wlej do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę mąki do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybko wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach. Nie trzeba długo ubijać, aby ciasto zachowało blask.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka umyć, osuszyć. Obierz i posiekaj i pokrój w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć owoce na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piec około 45 minut w 180°C. sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak zrobić lukier na babeczkę? Do przygotowania glazury potrzebujemy: cukru pudru i soku z cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i mieszaj, aż będzie gładki. Lepiej dodać Nie cały sok, ale części. Gotowy lukier powinien być dość gęsty, ale płynny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij babeczkę jabłkową z formy, pozwól jej nieco ostygnąć i polej polewą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Poczekaj, aż lukier stwardnieje. Następnie pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

miękkie i słodkie odmiany jabłek nadają się do robienia dżemów, pastylek, Marmolady. Podczas pieczenia lepiej jest preferować twarde i zielone jabłka o gęstej skórce. Takie owoce nie wprowadzają nadmiaru wilgoci do ciasta i nie muszą być dodatkowo zagęszczane.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy