klopsiki z indyka w piekarniku

bardzo aromatyczne klopsiki w polewie pomidorowej! Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ilość i zestaw przypraw do mięsa mielonego można dostosować do własnych upodobań, a tym samym przygotować dla siebie i rodziny idealnie smaczne danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 26 % 7 g
151 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zdjęcie zawiera produkty potrzebne do zrobienia klopsików z indyka w piekarniku. Jeśli masz filet z indyka w lodówce, możesz sam zwinąć mięso mielone, będzie jeszcze lepiej. W przepisie wykorzystano gotowy zakupiony mielony Indyk.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ryż. Opłucz go kilka razy, aż będzie czysta woda, a następnie gotuj do połowy. Aby to zrobić, zalej kaszę zimną wodą w rondlu i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj ryż przez około 5-7 minut, a następnie włóż płatki do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i opłucz w czystej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij rozdrobnione warzywa do mielonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj po nim ryż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól do smaku, posyp ulubionymi przyprawami (w przepisie użyłam czerwonej mielonej papryki, odrobiny gałki muszkatołowej i chmielu suneli).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj zwinąć jedną piłkę, jeśli klopsiki z trudem się uformują i rozpadną, dodaj jedno jajko kurze do mielonego mięsa i ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rzuć rękami klopsiki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Liczba kulek zależy od wielkości klopsików. Wyszło mi 12 Sztuk wielkości pięści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolejka sosu. Obierz czosnek, usuń nasiona i łodygę z papryki. Pokrój paprykę w małe paski, pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę i pozostaw czosnek w całych Ząbkach (jeśli są bardzo duże, pokrój na 2 lub 4 części). Ułóż paprykę równomiernie między klopsikami w naczyniu do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób to samo z czosnkiem i pokrojonym pomidorem..

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj szczyptę soli do sosu pomidorowego, w razie potrzeby możesz dodać suchą bazylię, rozcieńczyć 100 ml. zimnej wody. Napełnij klopsiki sosem, przykryj formę pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb "góra-dół"). Piecz w ten sposób przez około 30 minut, następnie usuń folię i pozostaw klopsiki w piekarniku na kolejne 10-15 minut do zrumienienia. Należy pamiętać, że czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, zależy to od piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe danie posyp świeżymi ziołami i mieloną papryką według uznania. Możesz podać do stołu!

do klopsików możesz zaoferować ziemniaki w dowolnej formie, gotowane zboża lub podawać je jako niezależne danie.

lekka sałatka warzywna i posiekane świeże warzywa z ogrodu będą bardzo dobrze komponować się z klopsikami.

smacznego!

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy