skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zdjęcie zawiera produkty potrzebne do zrobienia klopsików z indyka w piekarniku. Jeśli masz filet z indyka w lodówce, możesz sam zwinąć mięso mielone, będzie jeszcze lepiej. W przepisie wykorzystano gotowy zakupiony mielony Indyk.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ryż. Opłucz go kilka razy, aż będzie czysta woda, a następnie gotuj do połowy. Aby to zrobić, zalej kaszę zimną wodą w rondlu i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj ryż przez około 5-7 minut, a następnie włóż płatki do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę i opłucz w czystej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 4:
Wyślij rozdrobnione warzywa do mielonego mięsa.
Krok 5:
Dodaj po nim ryż.
Krok 6:
Sól do smaku, posyp ulubionymi przyprawami (w przepisie użyłam czerwonej mielonej papryki, odrobiny gałki muszkatołowej i chmielu suneli).
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj zwinąć jedną piłkę, jeśli klopsiki z trudem się uformują i rozpadną, dodaj jedno jajko kurze do mielonego mięsa i ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Rzuć rękami klopsiki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Liczba kulek zależy od wielkości klopsików. Wyszło mi 12 Sztuk wielkości pięści.
Krok 9:
Następna jest kolejka sosu. Obierz czosnek, usuń nasiona i łodygę z papryki. Pokrój paprykę w małe paski, pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę i pozostaw czosnek w całych Ząbkach (jeśli są bardzo duże, pokrój na 2 lub 4 części). Ułóż paprykę równomiernie między klopsikami w naczyniu do pieczenia.
Krok 10:
Zrób to samo z czosnkiem i pokrojonym pomidorem..
Krok 11:
Dodaj szczyptę soli do sosu pomidorowego, w razie potrzeby możesz dodać suchą bazylię, rozcieńczyć 100 ml. zimnej wody. Napełnij klopsiki sosem, przykryj formę pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb "góra-dół"). Piecz w ten sposób przez około 30 minut, następnie usuń folię i pozostaw klopsiki w piekarniku na kolejne 10-15 minut do zrumienienia. Należy pamiętać, że czas i temperatura pieczenia mogą się różnić, zależy to od piekarnika.
Krok 12:
Gotowe danie posyp świeżymi ziołami i mieloną papryką według uznania. Możesz podać do stołu!
do klopsików możesz zaoferować ziemniaki w dowolnej formie, gotowane zboża lub podawać je jako niezależne danie.
lekka sałatka warzywna i posiekane świeże warzywa z ogrodu będą bardzo dobrze komponować się z klopsikami.
smacznego!
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g