skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić armeńską gatę? Przygotuj jedzenie. Zacznij od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do miski i zrób w niej zagłębienie. Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wlej masło do zagłębienia w mące.
Krok 2:
Zmiel masło i mąkę na mokrą bułkę tartą, wlej cukier do miski.
Krok 3:
Wymieszaj powstałą masę. Na tym etapie możesz dodać do nadzienia kilka łyżek miodu i 100 gramów orzechów włoskich zmielonych w Bender. W oryginalnym przepisie miód i orzechy nie są dodawane do nadzienia, ale moim zdaniem tak smakuje lepiej.
Krok 4:
Zacznij robić ciasto. Schłodzić masło, krojąc je na kawałki. Przesiej 2/3 mąki do dużej miski (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze). Zrób zagłębienie w mące, umieść w nim kawałki zimnego masła, posiekaj masło nożem, mieszając w ten sposób masło i mąkę. Możesz to zrobić na desce do krojenia lub stole. Czuję się bardziej komfortowo, robiąc to w dużej misce.
Krok 5:
Powinien dostać ziarna mąki wielkości gryki. Jeśli przetwarzałeś ciasto na stole, w tym momencie wlej je do miski. Oddziel jedno białko od żółtka. Pozostaw żółtko, aby posmarować ciasteczka.
Krok 6:
Zbierz ziarna ciasta na zjeżdżalnię. Zrób w nim wgłębienie, rozbij tam jedno całe jajko i jedno białko.
Krok 7:
Jajka delikatnie wymieszaj widelcem i dodaj do nich matzoni.
Krok 8:
W maconi rozpuść sodę, wymieszaj, pojawi się piana, a następnie dodaj sól i cukier waniliowy do maconi. Robię to bezpośrednio w misce z ciastem.
Krok 9:
Delikatnie chwytając mieszankę masła i mąki z krawędzi, zagnieść miękkie ciasto.
Krok 10:
W razie potrzeby dodając pozostałą mąkę, zagnieść ciasto i złożyć w kulkę. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja, więc skup się na konsystencji ciasta. Ciasto, podobnie jak nadzienie, można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą, przez kilka dni.
Krok 11:
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąty o grubości 2-3 mm.
Krok 12:
Ułóż nadzienie na rozwałkowanym cieście, cofając się o jeden centymetr od krawędzi.
Krok 13:
Zwinąć nadziewane ciasto w ciasną rolkę.
Krok 14:
Posmaruj bułkę żółtkiem i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Krok 15:
Ostrym nożem pokrój rolkę na kawałki o grubości 2-2, 5 centymetra. Posypałem go resztkami nadzienia na wierzchu, ale nie możesz tego zrobić. Za pomocą szpatułki lub szerokiego noża ostrożnie przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem w odległości 2-3 centymetrów od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do zrumienienia.
bardzo smaczne ciasteczka! Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Okazuje się, że jest dużo ciastek-20 sztuk. Moje słodycze wystarczały na trzy dni. Moje uwagi na temat przepisu - moim zdaniem możesz pokroić ciasteczka na szersze paski-myślę, że potrzebne będą 3 centymetry, ponieważ podczas pieczenia te ciasteczka, które okazały się cieńsze, spadły na bok.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g