Gata ormiańska ciasteczka Klasyczne

Oryginalny, bardzo smaczny, ze zwykłych produktów, na wakacje. Armeńska Gata to klasyczne ciasteczka przygotowywane w różnych regionach Kaukazu. Jest kruchy Na zewnątrz, miękki w środku, ze słodkim nadzieniem z cukru zmieszanego z mąką i masłem. Gotuję go na matzoni, ale możesz też na kefirze, ryazhenka.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 63 % 43 g
366 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić armeńską gatę? Przygotuj jedzenie. Zacznij od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do miski i zrób w niej zagłębienie. Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wlej masło do zagłębienia w mące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel masło i mąkę na mokrą bułkę tartą, wlej cukier do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj powstałą masę. Na tym etapie możesz dodać do nadzienia kilka łyżek miodu i 100 gramów orzechów włoskich zmielonych w Bender. W oryginalnym przepisie miód i orzechy nie są dodawane do nadzienia, ale moim zdaniem tak smakuje lepiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij robić ciasto. Schłodzić masło, krojąc je na kawałki. Przesiej 2/3 mąki do dużej miski (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze). Zrób zagłębienie w mące, umieść w nim kawałki zimnego masła, posiekaj masło nożem, mieszając w ten sposób masło i mąkę. Możesz to zrobić na desce do krojenia lub stole. Czuję się bardziej komfortowo, robiąc to w dużej misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien dostać ziarna mąki wielkości gryki. Jeśli przetwarzałeś ciasto na stole, w tym momencie wlej je do miski. Oddziel jedno białko od żółtka. Pozostaw żółtko, aby posmarować ciasteczka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz ziarna ciasta na zjeżdżalnię. Zrób w nim wgłębienie, rozbij tam jedno całe jajko i jedno białko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka delikatnie wymieszaj widelcem i dodaj do nich matzoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W maconi rozpuść sodę, wymieszaj, pojawi się piana, a następnie dodaj sól i cukier waniliowy do maconi. Robię to bezpośrednio w misce z ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie chwytając mieszankę masła i mąki z krawędzi, zagnieść miękkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby dodając pozostałą mąkę, zagnieść ciasto i złożyć w kulkę. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja, więc skup się na konsystencji ciasta. Ciasto, podobnie jak nadzienie, można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą, przez kilka dni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąty o grubości 2-3 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż nadzienie na rozwałkowanym cieście, cofając się o jeden centymetr od krawędzi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinąć nadziewane ciasto w ciasną rolkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj bułkę żółtkiem i nakłuj widelcem w kilku miejscach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrym nożem pokrój rolkę na kawałki o grubości 2-2, 5 centymetra. Posypałem go resztkami nadzienia na wierzchu, ale nie możesz tego zrobić. Za pomocą szpatułki lub szerokiego noża ostrożnie przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem w odległości 2-3 centymetrów od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do zrumienienia.

bardzo smaczne ciasteczka! Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Okazuje się, że jest dużo ciastek-20 sztuk. Moje słodycze wystarczały na trzy dni. Moje uwagi na temat przepisu - moim zdaniem możesz pokroić ciasteczka na szersze paski-myślę, że potrzebne będą 3 centymetry, ponieważ podczas pieczenia te ciasteczka, które okazały się cieńsze, spadły na bok.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy