Belyashi z mięsem w piekarniku

Belyashi w piekarniku z dmuchanym ciastem i soczystym nadzieniem. Takie białe są szczególnie smaczne ze śmietaną. Lepiej jeść świeże i gorące - z upałem i upałem, że tak powiem! Nie tylko cieszą oko, ale także doskonale zaspokajają głód. Białe mięso pieczone w piekarniku to obfita przekąska dla domu! Nikt nie odmówi!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 58 % 22 g
209 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko i wodę w rondlu do 37-40 stopni, ale nie więcej, ponieważ drożdże umrą w gorącym środowisku. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy pieczenie okaże się bujne i przewiewne. Pamiętaj, że mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej gęstej, elastycznej konsystencji ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj mąkę, sól cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej), szybko działające drożdże, jajko. Wlej mleko z wodą i zacznij wyrabiać ciasto łyżką. Jeśli drożdże nie działają szybko, wlej je najpierw do małego pojemnika z podgrzanym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Gdy na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka, Dodaj do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ugniataj ciasto rękami(zrobiłem to bezpośrednio w misce). Pod koniec ugniatania dodaj miękkie masło. Ciasto jest gładkie, jednorodne, plastyczne. Uformuj z niego kulkę, przykryj folią spożywczą i podgrzej na 1 godzinę. Możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto pasuje, zrób mięso mielone. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmroź je, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki. Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na małe kawałki. Przekręć mięso w maszynce do mięsa, wymieszaj z drobno startą cebulą. Sól, pieprz i wlej około 150 ml zimnej przefiltrowanej wody, aby uzyskać soczystość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wróć do testu. W ciągu godziny zwiększy swoją objętość 1,5-2 razy i będzie gotowy do dalszego procesu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Z ciasta uformuj kiełbasę, podziel ją na 10 równych części. Weź jeden kawałek, rozgnieć go rękami w cienkie ciasto. Połóż mięso mielone na środku(około 1 łyżki).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ściśnij brzegi ciasta torebką, pozostawiając środek otwarty. Zrób to z resztą kawałków ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż puste miejsca w odległości od siebie. Pozostaw w cieple na 15 minut do odsadzenia. W misce lekko ubij żółtko. Za pomocą silikonowego pędzla do gotowania posmaruj nim powierzchnię białej i nadzienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz produkty przez około 25 minut. Pamiętaj, że czas i temperatura pieczenia mogą być inne. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto stanie się rumiane, bujne, sprawdź jego gotowość drewnianym szpikulcem. Przebij ciasto, jeśli patyczek jest suchy, to gotowe. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Niech wypieki lekko ostygną i podawaj. Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

mięso mielone wystarczy zmieszane z wieprzowiną i wołowiną.

jeśli chcesz, dodaj do nadzienia smażone drobno posiekane pieczarki, przyprawy do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki), posiekane zioła (koperek, pióra zielonej cebuli, kolendra).

dobrze podawaj bielyashi ze śmietaną, bulionem z kurczaka, świeżymi warzywami.

przygotuj się na to, że mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy