skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko i wodę w rondlu do 37-40 stopni, ale nie więcej, ponieważ drożdże umrą w gorącym środowisku. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy pieczenie okaże się bujne i przewiewne. Pamiętaj, że mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej gęstej, elastycznej konsystencji ciasta.
Krok 2:
W misce wymieszaj mąkę, sól cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej), szybko działające drożdże, jajko. Wlej mleko z wodą i zacznij wyrabiać ciasto łyżką. Jeśli drożdże nie działają szybko, wlej je najpierw do małego pojemnika z podgrzanym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Gdy na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka, Dodaj do ciasta.
Krok 3:
Następnie ugniataj ciasto rękami(zrobiłem to bezpośrednio w misce). Pod koniec ugniatania dodaj miękkie masło. Ciasto jest gładkie, jednorodne, plastyczne. Uformuj z niego kulkę, przykryj folią spożywczą i podgrzej na 1 godzinę. Możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni.
Krok 4:
Gdy ciasto pasuje, zrób mięso mielone. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmroź je, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki. Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na małe kawałki. Przekręć mięso w maszynce do mięsa, wymieszaj z drobno startą cebulą. Sól, pieprz i wlej około 150 ml zimnej przefiltrowanej wody, aby uzyskać soczystość.
Krok 5:
Wróć do testu. W ciągu godziny zwiększy swoją objętość 1,5-2 razy i będzie gotowy do dalszego procesu.
Krok 6:
Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Z ciasta uformuj kiełbasę, podziel ją na 10 równych części. Weź jeden kawałek, rozgnieć go rękami w cienkie ciasto. Połóż mięso mielone na środku(około 1 łyżki).
Krok 7:
Ściśnij brzegi ciasta torebką, pozostawiając środek otwarty. Zrób to z resztą kawałków ciasta.
Krok 8:
Lekko nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż puste miejsca w odległości od siebie. Pozostaw w cieple na 15 minut do odsadzenia. W misce lekko ubij żółtko. Za pomocą silikonowego pędzla do gotowania posmaruj nim powierzchnię białej i nadzienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz produkty przez około 25 minut. Pamiętaj, że czas i temperatura pieczenia mogą być inne. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki.
Krok 9:
Gdy ciasto stanie się rumiane, bujne, sprawdź jego gotowość drewnianym szpikulcem. Przebij ciasto, jeśli patyczek jest suchy, to gotowe. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Niech wypieki lekko ostygną i podawaj. Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
mięso mielone wystarczy zmieszane z wieprzowiną i wołowiną.
jeśli chcesz, dodaj do nadzienia smażone drobno posiekane pieczarki, przyprawy do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki), posiekane zioła (koperek, pióra zielonej cebuli, kolendra).
dobrze podawaj bielyashi ze śmietaną, bulionem z kurczaka, świeżymi warzywami.
przygotuj się na to, że mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g