skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić całą rybę pieczoną w piekarniku w folii? Do pieczenia w folii przygotuj dowolną rybę (lepiej, jeśli nie jest zbyt koścista), cebulę, mieszankę ziół i sól.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, usuń skrzela, odetnij zewnętrzne płetwy.
Krok 3:
Dobrze natrzyj rybę solą na zewnątrz i wewnątrz, zwiń w mieszankę ziół, posmaruj olejem.
Krok 4:
Weź arkusz folii, wlej łyżkę oleju i włóż przygotowaną rybę. Wewnątrz brzucha dla smaku dodaj kilka plasterków cytryny i kilka krążków cebuli.
Krok 5:
Zawiń folię w kopertę i umieść na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na pół godziny.
Krok 6:
Następnie rybę można rozpakować i lekko zrumienić, ale nie jest to konieczne. Pyszna, aromatyczna pieczona ryba jest gotowa!
ryba pieczona w folii jest zawsze smaczna i aromatyczna. Zwłaszcza jeśli właśnie go wyłowiłeś i upiekłeś na węglach spalonego ognia! Ale w piekarniku też nie jest źle, najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości ryby. Właściwe jest przygotowanie tego dania na romantyczną, lekką kolację.
całą rybę można podawać bezpośrednio w koperce foliowej, w której została upieczona, pięknie rozkładając brzegi i dekorując rybę jasnymi warzywami i ziołami.
aby nadać specjalny smak, możesz użyć gotowych mieszanek przypraw do ryb.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g