ryba w całości w piekarniku

ryba pieczona w całości w folii-wygrana-wygrana! Cała ryba pieczona w piekarniku w folii jest bardzo soczysta, delikatna i aromatyczna. Aromat oczywiście zależy bezpośrednio od przypraw, których używasz, używaj ziół, które łączą się z rybami - są to tymianek, kminek i koperek, liść laurowy.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 92 % 44 g
węglowodany 6 % 3 g
413 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 33 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić całą rybę pieczoną w piekarniku w folii? Do pieczenia w folii przygotuj dowolną rybę (lepiej, jeśli nie jest zbyt koścista), cebulę, mieszankę ziół i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, usuń skrzela, odetnij zewnętrzne płetwy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze natrzyj rybę solą na zewnątrz i wewnątrz, zwiń w mieszankę ziół, posmaruj olejem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź arkusz folii, wlej łyżkę oleju i włóż przygotowaną rybę. Wewnątrz brzucha dla smaku dodaj kilka plasterków cytryny i kilka krążków cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń folię w kopertę i umieść na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rybę można rozpakować i lekko zrumienić, ale nie jest to konieczne. Pyszna, aromatyczna pieczona ryba jest gotowa!

ryba pieczona w folii jest zawsze smaczna i aromatyczna. Zwłaszcza jeśli właśnie go wyłowiłeś i upiekłeś na węglach spalonego ognia! Ale w piekarniku też nie jest źle, najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości ryby. Właściwe jest przygotowanie tego dania na romantyczną, lekką kolację.

całą rybę można podawać bezpośrednio w koperce foliowej, w której została upieczona, pięknie rozkładając brzegi i dekorując rybę jasnymi warzywami i ziołami.

aby nadać specjalny smak, możesz użyć gotowych mieszanek przypraw do ryb.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób), rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy