skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę w soli w piekarniku? Przygotuj potrzebne produkty. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. W razie potrzeby rozmrozić rybę z wyprzedzeniem. Umyj cytrynę i zalej wrzącą wodą. Będziesz potrzebował 1 kg soli, ale nie martw się, że ryba zostanie solona. Makrela sama" wie & quot; ile soli musi wziąć. Choć może to zabrzmieć dziwnie, tak jest. Nawiasem mówiąc, zgodnie z tym przepisem możesz spróbować upiec każdą inną rybę.
Krok 2:
Moja makrela jest umiarkowanie duża, w granicach 600 gramów. Weź taki, który zmieści się w Twojej formie lub na blasze do pieczenia. Jest pieczony z głową i ogonem, więc weź to pod uwagę. Odetnij rybę, usuń nadmiar: podroby, skrzela, ciemny film z brzucha.
Krok 3:
Umyj i osusz rybę serwetkami.
Krok 4:
Do nadzienia umyj i osusz świeże zioła. Drobno posiekaj. W zasadzie nie można tego zrobić, ale wziąć całe gałązki zieleni, wybierz to, co jest dla ciebie najlepsze. Przenieś warzywa do miski i dopraw je odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój cytrynę na pół i pokrój na pół. Wyciśnij sok z drugiej połowy.
Krok 5:
Oddziel białko jaja od żółtka. Natychmiast usuń żółtko na bok, nie będziemy go potrzebować.
Krok 6:
Dla solonej skorupy: wlej kilogram soli do odpowiednich rozmiarów naczyń. Dodaj do niego surowe białko jaja, wlej dwie łyżki wody, wymieszaj. Sól powinna być wystarczająco wilgotna. Jeśli jest mało wody, dodaj więcej, ale nie przesadzaj.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia pergaminem lub folią. Połóż na nim około jednej trzeciej soli, a na wierzchu rybę. Obficie skrop makrelę sokiem z połowy cytryny i posyp czarnym pieprzem.
Krok 8:
Wypełnij brzuch makreli ziołami zmieszanymi z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone kliny cytrynowe. Samą rybę skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 9:
Z resztą soli zawiń rybę ze wszystkich stron, jakbyś zakopał ją w piasku, pozostawiając tylko głowę i ogon nie zakryte. Wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na około 20-40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
po wyjęciu makreli z piekarnika skorupa Solna stwardnieje. Sól wchłonie cały nadmiar tłuszczu. Wystarczy rozbić skorupę soli nożem i wyjąć rybę. Możesz jeść makrele zarówno na gorąco, jak i na zimno.
smacznego! Gotuj z przyjemnością!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g