skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto migdałowe? Przygotuj jedzenie. Migdały można lekko podsmażyć przed gotowaniem. Zamiast cukru do ciast możesz wziąć cukier puder. Jeśli masz skrobię ziemniaczaną, weź połowę normy. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Umyj jajka szczotką i osusz.
Krok 2:
Zmiel migdały na mąkę. Użyłem kombajnu, możesz to zrobić za pomocą młynka do kawy. Nie trzeba mielić na proszek, niech mąka będzie grubo zmielona, aby orzechy były lepsze.
Krok 3:
Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie mogą się nie ubić. Naczynia, w których białka będą ubijane, powinny być czyste i suche.
Krok 4:
Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż osiągną stabilne szczyty. Zajmie ci to około 10 minut.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj ubite białka i mąkę migdałową. Najlepiej nadaje się do tego celu silikonowa szpatułka, nie niszczy struktur białek po zmieszaniu. Ruchy powinny być oddolne.
Krok 6:
Na pergaminie papierowym narysuj ołówkiem dwa koła o pożądanej średnicy. Okrążyłam duży talerz. Odwróć arkusz i połóż na nim ciasto, tworząc ciasto zgodnie z narysowanym szablonem.
Krok 7:
Z określonej liczby produktów uzyskuje się dwa ciasta.
Krok 8:
Piecz ciasta w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Lepiej postawić dwa ciasta na raz, upiec je przez pierwsze 5-10 minut, a następnie zamienić ciasta, upiec je przez kolejne 5-10 minut. Gotowe ciasto powinno być lekko rumiane. Całkowicie ostudź ciasta, a dopiero potem ostrożnie zdejmij z nich papier.
Krok 9:
Zacznij robić krem. Wymieszaj mleko, cukier, skrobię i żółtka w kadzi. Umieść chochlę na małym ogniu i gotuj jej zawartość, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Naczynia powinny mieć grube dno, aby masa się nie przypaliła. Jeśli go nie masz, użyj łaźni wodnej. Całkowicie ostudź bazę kremu.
Krok 10:
Ubij masło mikserem, dodając do niego łyżkę bazy budyniowej, aż stanie się gładką, puszystą śmietaną.
Krok 11:
Posmaruj kremem każde ciasto, układając je jeden na drugim. Posmaruj również boki i górę ciasta.
Krok 12:
Udekoruj wierzch i boki ciasta płatkami migdałów. Schłodzić gotowe ciasto przez trzy godziny w lodówce.
ciasto okazało się delikatne w smaku, ciasta są doskonale nasycone kremem. Trochę zmniejszyłbym ilość oleju.
weź pod uwagę, że ciasta są cienkie, ciasto jest bardzo niskie, około 4 cm.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g