ciasto migdałowe

najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, bardzo lekki, bezglutenowy! Ciasto migdałowe piecze się bez mąki pszennej, co spodoba się zwolennikom diety bezglutenowej. Ciasta są pachnące, o jasnym orzechowym smaku, doskonale komponują się z bujnym kremem kremowym. Pyszny deser, jak z restauracji IKEA!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 48 % 30 g
węglowodany 40 % 25 g
394 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto migdałowe? Przygotuj jedzenie. Migdały można lekko podsmażyć przed gotowaniem. Zamiast cukru do ciast możesz wziąć cukier puder. Jeśli masz skrobię ziemniaczaną, weź połowę normy. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Umyj jajka szczotką i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel migdały na mąkę. Użyłem kombajnu, możesz to zrobić za pomocą młynka do kawy. Nie trzeba mielić na proszek, niech mąka będzie grubo zmielona, aby orzechy były lepsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie mogą się nie ubić. Naczynia, w których białka będą ubijane, powinny być czyste i suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż osiągną stabilne szczyty. Zajmie ci to około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka i mąkę migdałową. Najlepiej nadaje się do tego celu silikonowa szpatułka, nie niszczy struktur białek po zmieszaniu. Ruchy powinny być oddolne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na pergaminie papierowym narysuj ołówkiem dwa koła o pożądanej średnicy. Okrążyłam duży talerz. Odwróć arkusz i połóż na nim ciasto, tworząc ciasto zgodnie z narysowanym szablonem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z określonej liczby produktów uzyskuje się dwa ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasta w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Lepiej postawić dwa ciasta na raz, upiec je przez pierwsze 5-10 minut, a następnie zamienić ciasta, upiec je przez kolejne 5-10 minut. Gotowe ciasto powinno być lekko rumiane. Całkowicie ostudź ciasta, a dopiero potem ostrożnie zdejmij z nich papier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij robić krem. Wymieszaj mleko, cukier, skrobię i żółtka w kadzi. Umieść chochlę na małym ogniu i gotuj jej zawartość, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Naczynia powinny mieć grube dno, aby masa się nie przypaliła. Jeśli go nie masz, użyj łaźni wodnej. Całkowicie ostudź bazę kremu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij masło mikserem, dodając do niego łyżkę bazy budyniowej, aż stanie się gładką, puszystą śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj kremem każde ciasto, układając je jeden na drugim. Posmaruj również boki i górę ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj wierzch i boki ciasta płatkami migdałów. Schłodzić gotowe ciasto przez trzy godziny w lodówce.

ciasto okazało się delikatne w smaku, ciasta są doskonale nasycone kremem. Trochę zmniejszyłbym ilość oleju.
weź pod uwagę, że ciasta są cienkie, ciasto jest bardzo niskie, około 4 cm.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal / 100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy