skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec skrzydełka z ziemniakami w piekarniku? Na początek przygotuj jedzenie. Dobrze umyj skrzydła, usuń nadmiar, jeśli to konieczne. Następnie osusz mięso i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli wolisz. Po prostu przecinam skrzydła na pół, odcinając z nich dodatkowy "palec" - czyli trzecią, najwęższą część, na której prawie nie ma mięsa.
Krok 2:
Przenieś skrzydełka do miski o odpowiedniej wielkości, sól, pieprz, dodaj suche przyprawy, wymieszaj. Możesz zmienić zestaw przypraw według własnych upodobań. Polej skrzydełka olejem roślinnym, sosem sojowym, sokiem z cytryny i ponownie wymieszaj. Pozostaw do marynowania na pół godziny.
Krok 3:
Obierz czosnek, dzieląc go na ząbki. Pokrój czosnek w kliny, niezbyt drobno.
Krok 4:
Dodaj posiekany czosnek do skrzydełek i wymieszaj. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Krok 5:
Umyj ziemniaki i osusz je. Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o takiej samej wielkości jak kawałki skrzydełek. W takim przypadku danie będzie wyglądać piękniej i schludniej.
Krok 6:
Przenieś pokrojone ziemniaki do miski i polej je marynatą z oleju roślinnego, włoskich ziół, papryki i ostrej czerwonej mielonej papryki. I
Krok 7:
Przenieś ziemniaki i skrzydełka do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Rozłóż mięso i warzywa równomiernie. Jeśli to konieczne, możesz ponownie skropić je olejem i dodać przyprawy. Włóż formę do piekarnika. 5-10 minut po upieczeniu możesz przykryć formę folią lub pokrywką. Gotuj w piekarniku przez 20-30 minut. Następnie, po zdjęciu folii, kolejne 5-10 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
i więcej porad
skrzydła można marynować w dowolnej innej marynacie, najważniejsze jest to, że ci się podoba. Na przykład marynata musztardowa: dodaj musztardę do smaku lub majonezu, śmietanę do produktów wskazanych w przepisie.
pamiętaj, że jeśli gotujesz w szklanym naczyniu, musisz umieścić go w zimnym piekarniku, ale odliczanie czasu pieczenia rozpocznie się po 10-15 minutach, gdy piekarnik się nagrzeje!
do ziemniaków można dodać wiele różnych warzyw.
jeśli uważasz, że danie jest suche, polej je olejem i gotuj jeszcze przez minutę lub dwie.
nie susz skrzydełek i ziemniaków, dlatego gotuj nie tyle w czasie, ile w odczuciach.
chcesz sprawdzić gotowość skrzydła i ziemniaków? Wytnij skrzydło: jeśli uwolni sok, powinien być przezroczysty. Ziemniaki powinny być miękkie.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g