skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chudą miodową matę klasztorną? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Miód jest odpowiedni dla każdego, ciemnego lub jasnego. Mam kwiatowy. Pamiętaj tylko, że smak miodu może wpływać na końcowy smak dywanu (zwłaszcza jeśli miód ma goryczkę).
Krok 2:
Lekko podgrzej wodę (do około 50-55°c). Dodaj miód, cukier i mieszaj, aż się połączą. Do przepisu zaleca się stosowanie płynnego miodu, ale jeśli masz kandyzowany miód, gorąca woda szybko go stopi. Pozostaw mieszaninę na kilka minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a woda lekko ostygła.
Krok 3:
Osobno przesiej 200 g mąki do miski. Wlej przesiane kakao do mąki. Pamiętaj, aby przesiać kakao, w przeciwnym razie będziesz musiał pozbyć się grudek. Dodaj gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj suchą mieszankę.
Krok 5:
Wlej wodę z miodem i cukrem do mieszanki mąki. Trzepaczką dokładnie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Masa okaże się dość płynna.
Krok 6:
Wlej olej słonecznikowy i ponownie mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 7:
Stopniowo dodawaj kolejne 50-80 g przesianej mąki, aż uzyskasz gładkie, gęste, ale płynne ciasto. Powinien spływać z łyżki (łopatki) szeroką, równą, ciągłą taśmą i układać się falami. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Rodzynki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Możesz wybrać odmiany rodzynek według własnych upodobań. Mam mieszankę małych brązowych rodzynek i dużych ciemnych. Możesz natychmiast wymieszać 3-4 rodzaje rodzynek.
Krok 9:
Rodzynki wmieszaj do ciasta. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby rodzynki nie topiły się w nim, ale równomiernie rozprowadzały się na całej grubości ciasta. Dlatego jeśli widzisz, że rodzynki opadły na dno, ciasto nie jest wystarczająco gęste (nie trzyma rodzynek) i musisz dodać więcej mąki. Oprócz rodzynek możesz dodać inne suszone owoce lub orzechy.
Krok 10:
Przenieś ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (moja forma ma średnicę 18 cm) lekko przekręć formę, aby ciasto było równomiernie rozłożone.
Krok 11:
Piecz matę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca - powinien wyjść suchy. Wyjmij gotowy dywan z formy i całkowicie ostudź. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 12:
W razie potrzeby posyp schłodzoną matę klasztorną cukrem pudrem. Gotowe. Możesz podać do stołu. Przy odpowiednim przechowywaniu - w zamkniętej torbie w ciemnym miejscu-dywan nie wysycha nawet trzeciego dnia i pozostaje tak miękki jak w dniu gotowania. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal / 100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g