skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb bezglutenowy? Przygotuj jedzenie. Ta ilość produktów wystarczy na jeden bochenek. Trochę więcej wody Zajęło mi ilość podaną w przepisie. Tak duża ilość drożdży wynika z faktu, że mąka ryżowa jest ciężka i do jej podniesienia potrzebna jest większa ich ilość.
Krok 2:
Podgrzej wodę do temperatury około 38 stopni. Jest to najwygodniejsza Temperatura do aktywacji i wzrostu drożdży. W chłodniejszej wodzie nie obudzą się, gorąca woda ich zabije. Dodaj sól, cukier i drożdże do wody. Wymieszać. Pozostaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały. Powinny być popękane i uniesione czapką.
Krok 3:
Przesiej mąkę ryżową do dużej miski. Przesiewanie sprawia, że mąka jest bardziej puszysta, a pieczenie będzie również bardziej miękkie i puszyste.
Krok 4:
Zrób zagłębienie w mące, rozbij w nim jajko. Lekko wymieszaj jajko z mąką.
Krok 5:
Zacznij wlewać wodę z drożdżami do mąki, mieszając ją widelcem. Mąka bezglutenowa nie zawiera glutenu, więc wyrabianie z niej ciasta różni się od tradycyjnego. Ciasto pozostaje luźne przez długi czas, nie klei się, chcę dodać więcej wody. Dodałem i trochę przesadziłem, musiałem dodać więcej mąki. Więc wlej go w małych porcjach.
Krok 6:
Kontynuuj ugniatanie ręką, dzięki czemu łatwiej będzie poczuć ciasto. Powinien stać się jednolity, miękki, średniej gęstości. Prawie nie przykleja się do rąk.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta i umieść ją w ciepłym miejscu na dwie godziny. Powinien podwoić swoją objętość.
Krok 8:
Przygotuj Bochenek. Używam silikonu, nie muszę nic z tym robić. Jeśli masz inny kształt, posmaruj go olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś ciasto do formy. Spłaszcz górę.
Krok 9:
Piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30-40 minut. Produkty z mąki ryżowej nie rumienią się zbytnio, mój chleb pozostał lekki. Mocno pękł z góry. Jest to normalne, ponieważ chleb nie zawiera mąki pszennej.
Krok 10:
Wyjmij gorący chleb z formy i ostudź na ruszcie.
pierwszy raz upiekłam tego rodzaju chleb. Praca z mąką ryżową była bardzo niezwykła. A sam chleb różni się od zwykłego - bardzo się kruszy i ma specyficzny smak.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g