chleb bezglutenowy w piekarniku

z mąki ryżowej bez dodatku pszenicy! Przepis na chleb bezglutenowy w piekarniku jest odpowiedni dla osób z nietolerancją naturalnego białka występującego w pszenicy. Ale z każdej innej mąki można to zrobić bez problemów. Ten bezglutenowy jest łatwy do zrobienia w domu!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 50 g
240 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb bezglutenowy? Przygotuj jedzenie. Ta ilość produktów wystarczy na jeden bochenek. Trochę więcej wody Zajęło mi ilość podaną w przepisie. Tak duża ilość drożdży wynika z faktu, że mąka ryżowa jest ciężka i do jej podniesienia potrzebna jest większa ich ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę do temperatury około 38 stopni. Jest to najwygodniejsza Temperatura do aktywacji i wzrostu drożdży. W chłodniejszej wodzie nie obudzą się, gorąca woda ich zabije. Dodaj sól, cukier i drożdże do wody. Wymieszać. Pozostaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały. Powinny być popękane i uniesione czapką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę ryżową do dużej miski. Przesiewanie sprawia, że mąka jest bardziej puszysta, a pieczenie będzie również bardziej miękkie i puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób zagłębienie w mące, rozbij w nim jajko. Lekko wymieszaj jajko z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij wlewać wodę z drożdżami do mąki, mieszając ją widelcem. Mąka bezglutenowa nie zawiera glutenu, więc wyrabianie z niej ciasta różni się od tradycyjnego. Ciasto pozostaje luźne przez długi czas, nie klei się, chcę dodać więcej wody. Dodałem i trochę przesadziłem, musiałem dodać więcej mąki. Więc wlej go w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj ugniatanie ręką, dzięki czemu łatwiej będzie poczuć ciasto. Powinien stać się jednolity, miękki, średniej gęstości. Prawie nie przykleja się do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta i umieść ją w ciepłym miejscu na dwie godziny. Powinien podwoić swoją objętość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj Bochenek. Używam silikonu, nie muszę nic z tym robić. Jeśli masz inny kształt, posmaruj go olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś ciasto do formy. Spłaszcz górę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30-40 minut. Produkty z mąki ryżowej nie rumienią się zbytnio, mój chleb pozostał lekki. Mocno pękł z góry. Jest to normalne, ponieważ chleb nie zawiera mąki pszennej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gorący chleb z formy i ostudź na ruszcie.

pierwszy raz upiekłam tego rodzaju chleb. Praca z mąką ryżową była bardzo niezwykła. A sam chleb różni się od zwykłego - bardzo się kruszy i ma specyficzny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy