skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną w dyni? Przygotuj jedzenie. Umyj małą dynię i odetnij pokrywkę stosem ostrym nożem. Ponieważ zwykle dynie mają dość twardy miąższ, uważaj, aby nie zranić rąk nożem. Nie wyrzucaj pokrywki z dyni.
Krok 2:
Łyżeczką usuń wnętrze dyni (nasiona i część miąższu). Ściany powinny ostatecznie pozostać wielkości półtora centymetra.
Krok 3:
Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą, aż spuszczona woda stanie się czysta. Zawsze myję proso w ciepłej wodzie na sicie tuż pod kranem.
Krok 4:
Przenieś umytą kaszę jaglaną do wnętrza dyni.
Krok 5:
Opłucz suszone morele i posiekaj w drobną kostkę. Ułóż suszone morele na kaszy jaglanej. Suszone morele można uzupełnić rodzynkami i innymi suszonymi owocami (Wybierz nie kwaśne, w przeciwnym razie mleko może się zsiadać). Jeśli nie lubisz suszonych owoców, możesz się bez nich obejść, owsianka nadal będzie smaczna.
Krok 6:
Dodaj cukier i sól do smaku. Dodaj szczyptę waniliny. Jeśli nie lubisz smaku waniliowego, możesz go usunąć lub zastąpić czymś innym.
Krok 7:
Wlej mleko do dyni. Zamiast mleka możesz użyć wody lub mieszanki mleka i wody. I lepiej wymieszaj mleko ze śmietaną.
Krok 8:
Przykryj dynię zaimprowizowaną pokrywką i umieść w naczyniu z bokami, aby piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Określ czas i temperaturę na podstawie piekarnika oraz gotowości owsianki i dyni: jeśli po upływie czasu są wilgotne, zalecam obniżenie temperatury (do około 160 stopni, ale wszystko indywidualnie) i kontynuowanie gotowania, okresowo próbując potrawy, aż osiągnie gotowość.
Krok 9:
Podawaj owsiankę ze świeżym masłem w ilości około pięciu gramów na porcję lub według własnego gustu..
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
owsianka okazała się bardzo udana. Umiarkowanie słodki i lepki, o przyjemnym aromacie waniliowym. Proso zdążyło całkowicie się zagotować i stało się miękkie. Suszone morele dodały ciekawe słodkie akcenty.
miąższ dyni był również całkowicie gotowy. Z łatwością oddzieliłem go od ścian dyni łyżeczką.
Ilość dyni w porcji można dostosować do smaku. Ktoś kocha bardziej, ktoś mniej. Możesz lekko rozgnieść mięso widelcem i wymieszać z samą owsianką. I możesz ozdobić owsiankę większymi kawałkami.
następnym razem spróbuję użyć albo bardziej tłustego mleka, albo zarówno mleka, jak i śmietany w stosunku jeden do jednego. Na cukrze wyszło bardzo dobrze.
danie bardzo ucieszyło moje domowe. Myślę, że taka interesująca prezentacja może przekonać nawet najbardziej wybrednych członków rodziny, którzy nie lubią owsianki i jeszcze nie lubią dyni, aby spróbować.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g