kasza jaglana w dyni

ciekawa porcja i nie trzeba myć patelni! Okazuje się, że możesz zrobić kaszę jaglaną na śniadanie bezpośrednio w dyni! Owsianka jest bogata i satysfakcjonująca, o bogatszym smaku niż ta gotowana w rondlu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 72 % 13 g
80 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną w dyni? Przygotuj jedzenie. Umyj małą dynię i odetnij pokrywkę stosem ostrym nożem. Ponieważ zwykle dynie mają dość twardy miąższ, uważaj, aby nie zranić rąk nożem. Nie wyrzucaj pokrywki z dyni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Łyżeczką usuń wnętrze dyni (nasiona i część miąższu). Ściany powinny ostatecznie pozostać wielkości półtora centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą, aż spuszczona woda stanie się czysta. Zawsze myję proso w ciepłej wodzie na sicie tuż pod kranem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś umytą kaszę jaglaną do wnętrza dyni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz suszone morele i posiekaj w drobną kostkę. Ułóż suszone morele na kaszy jaglanej. Suszone morele można uzupełnić rodzynkami i innymi suszonymi owocami (Wybierz nie kwaśne, w przeciwnym razie mleko może się zsiadać). Jeśli nie lubisz suszonych owoców, możesz się bez nich obejść, owsianka nadal będzie smaczna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i sól do smaku. Dodaj szczyptę waniliny. Jeśli nie lubisz smaku waniliowego, możesz go usunąć lub zastąpić czymś innym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko do dyni. Zamiast mleka możesz użyć wody lub mieszanki mleka i wody. I lepiej wymieszaj mleko ze śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj dynię zaimprowizowaną pokrywką i umieść w naczyniu z bokami, aby piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Określ czas i temperaturę na podstawie piekarnika oraz gotowości owsianki i dyni: jeśli po upływie czasu są wilgotne, zalecam obniżenie temperatury (do około 160 stopni, ale wszystko indywidualnie) i kontynuowanie gotowania, okresowo próbując potrawy, aż osiągnie gotowość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj owsiankę ze świeżym masłem w ilości około pięciu gramów na porcję lub według własnego gustu..

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

owsianka okazała się bardzo udana. Umiarkowanie słodki i lepki, o przyjemnym aromacie waniliowym. Proso zdążyło całkowicie się zagotować i stało się miękkie. Suszone morele dodały ciekawe słodkie akcenty.
miąższ dyni był również całkowicie gotowy. Z łatwością oddzieliłem go od ścian dyni łyżeczką.
Ilość dyni w porcji można dostosować do smaku. Ktoś kocha bardziej, ktoś mniej. Możesz lekko rozgnieść mięso widelcem i wymieszać z samą owsianką. I możesz ozdobić owsiankę większymi kawałkami.
następnym razem spróbuję użyć albo bardziej tłustego mleka, albo zarówno mleka, jak i śmietany w stosunku jeden do jednego. Na cukrze wyszło bardzo dobrze.

danie bardzo ucieszyło moje domowe. Myślę, że taka interesująca prezentacja może przekonać nawet najbardziej wybrednych członków rodziny, którzy nie lubią owsianki i jeszcze nie lubią dyni, aby spróbować.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy