skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z warzyw w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Paprykę wziąłem dwa kwiaty po połowie każdego. Możesz wziąć dowolną mieszankę ziół do smaku. U mnie prowansalskie (0,5 łyżeczki)
Krok 2:
Umyj wszystkie warzywa, osusz. Cukinię pokroić w średnią kostkę.
Krok 3:
W bakłażanie odetnij zieloną część, pokrój również w średnie kostki.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion, pokroić w kostkę.
Krok 5:
Podobnie pokrój pomidora w kostkę.
Krok 6:
Połącz wszystkie warzywa, dodaj oliwę z oliwek, suszoną bazylię, mieszankę ziół, sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż przygotowane warzywa, spłaszcz. Mam kształt 27 * 17 cm.
Krok 8:
Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do miękkości). Możesz upiec warzywa na blasze do pieczenia, układając je w jednej warstwie. Wtedy szybciej się upieczą.
Krok 9:
Przygotuj wypełnienie. Ubij jajka z mlekiem, solą.
Krok 10:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 11:
Pieczone warzywa wyjąć z piekarnika, zalać mieszanką jajeczno-mleczną.
Krok 12:
Posyp tartym serem.
Krok 13:
Włóż formę z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz warzywa przez 10-15 minut, aż masa omletowa zostanie zagęszczona i lekko zarumieniona. Czas gotowania zależy od wysokości zapiekanki. Podawaj zapiekankę warzywną na ciepło lub schłodzoną, posypaną drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
model odżywiania u większości ludzi jest obecnie daleki od ideału. Częściej spożywamy produkty węglowodanowe: piekarnicze, cukrowe, zbożowe. Z warzyw głównie ziemniaki. Dzieci są również mało przyzwyczajone do pokarmów roślinnych. Prawdopodobnie dlatego, że dorośli nie dają odpowiedniego przykładu.
a warzywa są bardzo dobre dla organizmu. W końcu zawierają wiele substancji leczniczych, które mogą utrzymać ludzkie zdrowie. Dlatego musisz spróbować włączyć do diety więcej potraw warzywnych.
zapiekankę warzywną można podawać na śniadanie lub jako lekką kolację. W razie potrzeby można go uzupełnić dowolnym dodatkiem.
za każdym razem możesz wybrać inny wybór warzyw, tym samym urozmaicić smak zapiekanki. Tutaj pójdą wszystkie warzywa: marchew, cebula, brokuły, kalafior, dynia, fasolka szparagowa, zielony groszek. Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa należy najpierw ugotować.
na patelni można lekko podsmażyć warzywa na oliwie z oliwek, a następnie upiec z polewą jajeczno-mleczną w piekarniku.
bardziej podoba mi się opcja z pieczonymi warzywami. Moim zdaniem okazuje się smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g