zapiekanka z warzyw w piekarniku

bardzo smaczne, zdrowe, z prostych potraw dla całej rodziny. Zapiekanka z warzyw w piekarniku okazała się szczególnie aromatyczna, ponieważ wcześniej upiekłam wszystkie warzywa w piekarniku. Ale można je smażyć na patelni. Zapiekanka jest lekka, ale pożywna dzięki delikatnemu nadzieniu omletowemu i serowi.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 22 % 4 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z warzyw w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Paprykę wziąłem dwa kwiaty po połowie każdego. Możesz wziąć dowolną mieszankę ziół do smaku. U mnie prowansalskie (0,5 łyżeczki)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wszystkie warzywa, osusz. Cukinię pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W bakłażanie odetnij zieloną część, pokrój również w średnie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion, pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podobnie pokrój pomidora w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie warzywa, dodaj oliwę z oliwek, suszoną bazylię, mieszankę ziół, sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż przygotowane warzywa, spłaszcz. Mam kształt 27 * 17 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do miękkości). Możesz upiec warzywa na blasze do pieczenia, układając je w jednej warstwie. Wtedy szybciej się upieczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj wypełnienie. Ubij jajka z mlekiem, solą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczone warzywa wyjąć z piekarnika, zalać mieszanką jajeczno-mleczną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp tartym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż formę z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz warzywa przez 10-15 minut, aż masa omletowa zostanie zagęszczona i lekko zarumieniona. Czas gotowania zależy od wysokości zapiekanki. Podawaj zapiekankę warzywną na ciepło lub schłodzoną, posypaną drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

model odżywiania u większości ludzi jest obecnie daleki od ideału. Częściej spożywamy produkty węglowodanowe: piekarnicze, cukrowe, zbożowe. Z warzyw głównie ziemniaki. Dzieci są również mało przyzwyczajone do pokarmów roślinnych. Prawdopodobnie dlatego, że dorośli nie dają odpowiedniego przykładu.
a warzywa są bardzo dobre dla organizmu. W końcu zawierają wiele substancji leczniczych, które mogą utrzymać ludzkie zdrowie. Dlatego musisz spróbować włączyć do diety więcej potraw warzywnych.

zapiekankę warzywną można podawać na śniadanie lub jako lekką kolację. W razie potrzeby można go uzupełnić dowolnym dodatkiem.

za każdym razem możesz wybrać inny wybór warzyw, tym samym urozmaicić smak zapiekanki. Tutaj pójdą wszystkie warzywa: marchew, cebula, brokuły, kalafior, dynia, fasolka szparagowa, zielony groszek. Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa należy najpierw ugotować.

na patelni można lekko podsmażyć warzywa na oliwie z oliwek, a następnie upiec z polewą jajeczno-mleczną w piekarniku.
bardziej podoba mi się opcja z pieczonymi warzywami. Moim zdaniem okazuje się smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy