skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z kremem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki kremu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią, ale należy go wziąć na czubku noża, w przeciwnym razie krem będzie gorzki (przeczytaj instrukcje na opakowaniu). Ze względu na to, że krem potrzebuje dużo czasu na ochłodzenie, lepiej go najpierw ugotować. Zwykle przygotowuję krem z wyprzedzeniem, wieczorem, a rano kładę ciasto na bułkach.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj, ale nie gotuj.
Krok 3:
W misce połącz żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 4:
Dokładnie zetrzyj żółtka cukrem, w przeciwnym razie kawałki żółtka wpadną do śmietany.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu wlej trochę gorącego mleka do rozgniecionych żółtek. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 6:
Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i ustaw na małym ogniu.
Krok 7:
Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Krem powinien być tak gęsty, aby ślad po trzepaczce nie został natychmiast zaciśnięty. Podczas chłodzenia krem nadal zgęstnieje. Im grubszy krem, tym smaczniejsze będą bułki, ponieważ nadzienie się nie rozprzestrzeni.
Krok 8:
Przykryj gotowy krem folią spożywczą "w kontakcie" (szczelnie uszczelnij krawędzie naczyń, ale tak, aby folia nie stykała się z powierzchnią kremu) i umieść w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Wystawiam na balkon. Gorącej patelni nie można włożyć do lodówki - możesz zepsuć sprzęt. Najpierw schłodzić krem w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić.
Krok 9:
Gdy krem ostygnie, odmierz wszystkie niezbędne składniki ciasta. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem(2-3 godziny wcześniej; wyjmuję wieczorem).
Krok 10:
Podgrzej mleko do 37-40°C. Wlej 1 łyżeczkę do osobnego pojemnika. cukier, 1 łyżeczka. mąka i suche drożdże. Wlej 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Wskazuje, że drożdże są wysokiej jakości i zostały aktywowane.
Krok 11:
W głębokiej misce połącz pozostałe ciepłe mleko, jajko, miękkie masło, olej roślinny i sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 12:
Wlej drożdże i ponownie wymieszaj.
Krok 13:
Przesiej mąkę do miski z drożdżami. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 14:
Zagnieść ciasto. Powinien być miękki, jednolity, nie lepki.
Krok 15:
Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny. Jeśli w pomieszczeniu nie jest wystarczająco ciepło, a ciasto nie rośnie, możesz lekko podgrzać piekarnik do 30-40°C. następnie wyłącz i włóż do niego miskę ciasta. Po 50 minutach zgnieść ciasto i ponownie wyrosnąć.
Krok 16:
Zgnieść ciasto i podzielić na 9-10 identycznych kawałków.
Krok 17:
Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w równy kwadrat. Ciasto jest niezwykle giętkie i delikatne - praca z nim to przyjemność.
Krok 18:
Na końcu każdego kwadratu umieść 1-2 łyżki. L.Krem. Zwróć uwagę na zdjęcie: krem nie powinien sięgać po brzegi, aby można było & quot;zapieczętować & quot; go w cieście. Zwinąć ciasto rolkami, aby krem znalazł się w środku. Jeśli spojrzysz na zdjęcie, zaczynamy skręcać od dolnej krawędzi do górnej, tj. od krawędzi, na której leży krem.
Krok 19:
I delikatnie zwiń bułki ślimakiem.
Krok 20:
Ułóż powstałe bułki na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut. Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Jeśli piekarnik ma tryb konwekcji, włącz go. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 21:
Smacznego!
przechowuj bułki w zamkniętej torbie. Przed użyciem lepiej podgrzać je trochę w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Ponieważ są znacznie smaczniejsze w ciepłej formie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g