noga jagnięca pieczona w piekarniku

bardzo obfite i eleganckie danie na świąteczny stół! Udko jagnięce pieczone w piekarniku okazuje się nie tylko smaczne - jest również zdrowe. Trzy sekrety tego dania: wybierz dobre mięso, trzymaj je dłużej w marynacie i piecz w odpowiedniej temperaturze przez odpowiedni czas.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 68 % 32 g
węglowodany 4 % 2 g
345 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udko jagnięce w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kup udko jagnięce na rynku lub w zaufanym sklepie, w którym produkty nie są zalegane. Wybierając, spójrz na kolor - im jaśniejsza jagnięcina, tym delikatniejsza. Tłuszcz powinien być biały, a nie żółty. Naciskanie palcem na mięso nie powinno uwalniać krwi. Oznacza to, że jest świeży i nie został zamrożony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od przygotowania nogi. Dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrym nożem odetnij nadmiar tłuszczu, pozostawiając cienką warstwę na wierzchu. Doda soczystości mięsu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj nogę dobrze ze wszystkich stron solą i czarnym pieprzem. Świeżo zmielony pieprz ma bogatszy smak, używaj go lepiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, weź głęboką miskę o pojemności około litra. Obierz i opłucz czosnek. Drobno posiekaj nożem lub w inny dogodny dla Ciebie sposób. W misce wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny, czosnek, liście rozmarynu lub tymianku, 1 łyżkę oliwy z oliwek, resztę oleju pozostaw do nasmarowania blachy do pieczenia (krok 8).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj nogę marynatą ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń nogę w folię, torebkę lub folię spożywczą i pozostaw do marynowania. Możesz marynować nogę od 3 godzin do kilku dni. Im dłużej, tym bogatszy i jaśniejszy będzie smak gotowego mięsa. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-8 godzin. Jeśli planujesz marynować dłużej niż 8 godzin - włóż do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli włożyłeś nogę do lodówki, wyjmij ją z lodówki na 2-3 godziny przed gotowaniem, usuń folię lub folię i pozwól mięsu osiągnąć temperaturę pokojową. Lekko posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż udko jagnięce. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz przez około 20 minut, aż powstanie skorupa. Dokładny czas zależy od możliwości piekarnika, skup się na wyglądzie mięsa. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 2 godziny. I kolejne 2 godziny w temperaturze 90 stopni.

zawiń gotową udko jagnięce w folię lub przykryj pokrywką i pozostaw do odpoczynku w lekko otwartym piekarniku na 15 minut.

do dekoracji podawaj: ryż, ziemniaki, zieloną fasolkę lub warzywa.

jeśli planujesz upiec większą udko jagnięce, pamiętaj, że gotowanie zajmie więcej czasu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Noga Barania - 318   kcal/100g

Podobne przepisy