ciasto bananowe w piekarniku

obfite i pożywne ciasto na kruchym cieście. Uniwersalny przepis. Takie ciasta nazywam "końmi roboczymi". Ponieważ są proste w przygotowaniu, okazują się sycące i smaczne. Tak, a owoce do takich ciast można wybrać absolutnie dowolne, które są pod ręką.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 67 % 32 g
235 kcal
IG: 0 / 28 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wyjmij wcześniej masło z lodówki, aby zmiękło. Zetrzyj masło z 50 gr. Sahara. Na tym etapie cukier nie musi się całkowicie rozpuszczać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do mieszanki. Dodaj proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak powinno wyglądać ciasto kruche. Konsystencja jest gęsta, nie przykleja się do dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki. Jeśli użyjesz naczynia do pieczenia o średnicy nie większej niż 20 cm, możesz owinąć ciasto zwykłą plastikową torbą. To bardzo pomoże w przyszłości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce (lub w misce blendera) ubij jajka, dodaj pozostały granulowany cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cały twaróg i semolinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij powstałą mieszaninę mikserem (lub blenderem).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój banany w duże plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj banany do mieszanki twarogowej. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z lodówki. I rozwałkuj wałkiem do grubości 3 mm. Więc mój wałek do ciasta pozostał czysty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż ciasto na formie z marginesem na boku 4 cm, pocięłam torbę wzdłuż szwów i wygodnie było rozłożyć ciasto na formie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nakłuj ciasto widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I wlej nadzienie. Spłaszcz banany. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie ugotowane.

jeszcze raz zauważ, że mam małe naczynie do pieczenia-tylko 18 cm. średnicy.
więc jeśli twoja forma jest większa, być może sztuczka zwijania ciasta w torbie nie zadziała. Warstwa nie będzie mogła się równomiernie rozwałkować, ponieważ po prostu nie zmieści się w torbie.
Plus, jeśli chcesz uzyskać ciasto o tej samej wysokości co moje, ilość składników będzie musiała zostać przeliczona w górę w specjalnym kalkulatorze kulinarnym.
tym razem ubijałam twaróg trzepaczką, więc struktura twarogu była wyczuwalna. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą teksturę, lepiej ubić nadzienie w blenderze.
tylko ciasto kruche i nadzienie twarogowe są standardem w przepisie. Ale nikt nie ogranicza wyboru owoców (lub jagód).
wiem, że wielu nie lubi pieczonych bananów-to nie ma znaczenia. Rzeczywiście, jako nadzienie do nadzienia twarogowego możesz użyć jabłek, gruszek i dowolnych jagód według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy