skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wyjmij wcześniej masło z lodówki, aby zmiękło. Zetrzyj masło z 50 gr. Sahara. Na tym etapie cukier nie musi się całkowicie rozpuszczać.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do mieszanki. Dodaj proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
Krok 3:
Tak powinno wyglądać ciasto kruche. Konsystencja jest gęsta, nie przykleja się do dłoni.
Krok 4:
Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki. Jeśli użyjesz naczynia do pieczenia o średnicy nie większej niż 20 cm, możesz owinąć ciasto zwykłą plastikową torbą. To bardzo pomoże w przyszłości.
Krok 5:
W osobnej misce (lub w misce blendera) ubij jajka, dodaj pozostały granulowany cukier.
Krok 6:
Dodaj cały twaróg i semolinę.
Krok 7:
Ubij powstałą mieszaninę mikserem (lub blenderem).
Krok 8:
Pokrój banany w duże plasterki.
Krok 9:
Dodaj banany do mieszanki twarogowej. Wymieszać.
Krok 10:
Wyjmij ciasto z lodówki. I rozwałkuj wałkiem do grubości 3 mm. Więc mój wałek do ciasta pozostał czysty.
Krok 11:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż ciasto na formie z marginesem na boku 4 cm, pocięłam torbę wzdłuż szwów i wygodnie było rozłożyć ciasto na formie.
Krok 12:
Nakłuj ciasto widelcem.
Krok 13:
I wlej nadzienie. Spłaszcz banany. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie ugotowane.
jeszcze raz zauważ, że mam małe naczynie do pieczenia-tylko 18 cm. średnicy.
więc jeśli twoja forma jest większa, być może sztuczka zwijania ciasta w torbie nie zadziała. Warstwa nie będzie mogła się równomiernie rozwałkować, ponieważ po prostu nie zmieści się w torbie.
Plus, jeśli chcesz uzyskać ciasto o tej samej wysokości co moje, ilość składników będzie musiała zostać przeliczona w górę w specjalnym kalkulatorze kulinarnym.
tym razem ubijałam twaróg trzepaczką, więc struktura twarogu była wyczuwalna. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą teksturę, lepiej ubić nadzienie w blenderze.
tylko ciasto kruche i nadzienie twarogowe są standardem w przepisie. Ale nikt nie ogranicza wyboru owoców (lub jagód).
wiem, że wielu nie lubi pieczonych bananów-to nie ma znaczenia. Rzeczywiście, jako nadzienie do nadzienia twarogowego możesz użyć jabłek, gruszek i dowolnych jagód według własnego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal / 100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g