skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bajgle z twarogiem w piekarniku? To bardzo proste wypieki, z którymi poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Rozpocznij gotowanie od ciasta. Olej powinien być zimny. Mąka najwyższej jakości.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i zmielić na drobne okruchy. Zmieliłem ciasto rękami lub możesz użyć blendera-okaże się to szybciej.
Krok 3:
W osobnej misce połącz jajko z cukrem i solą i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki. Dodaj śmietanę i proszek do pieczenia.
Krok 5:
Zagnieść grube, bardzo miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. W zależności od wielkości jajka Wilgotność kwaśnej śmietany mąki może być nieco większa. Ale nie spiesz się, aby dodać mąkę na samym początku ugniatania. Stopniowo wilgoć jest wchłaniana do ciasta i staje się grubsza. Ale jeśli po długim ugniataniu ciasto pozostanie płynne, dodaj 1-2 łyżki.l. mąka. Potrzebowałem jeszcze 1 łyżki. L. z małą zjeżdżalnią. Rozwałkuj ciasto w kulkę.
Krok 6:
Teraz przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg nie suchy, o zawartości tłuszczu 5-9%. Zwykły cukier można zastąpić cukrem waniliowym.
Krok 7:
Połącz twaróg z cukrem i rozgnieć widelcem.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto w okrąg o grubości około 2-3 mm.
Krok 9:
Ciasto pokroić w trójkąty.
Krok 10:
Rozłóż 1 łyżeczkę twarogu na szerokiej krawędzi każdego trójkąta. Zwiń Trójkąty w rolki od szerokiej krawędzi do wąskiej. Otrzymasz średniej wielkości bajgle.
Krok 11:
Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piecz bajgle z twarogiem w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180º przez 15-20 minut na złoty kolor. Upiekłam od razu w trybie & quot; góra + dół & quot;. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g