francuskie bułeczki

niezrównanie pyszne, przewiewne, delikatne, rozpływające się w ustach! Francuskie bułeczki w tym przepisie są podobne do słynnych bułek Brioche, ale przygotowanie ich jest znacznie szybsze i łatwiejsze. Formuje się je natychmiast po wyrabianiu ciasta, a dopiero potem pozostawia do sprawdzenia. Bułeczki są niezwykle delikatne i przewiewne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 65 % 45 g
360 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie bułeczki? Przygotuj jedzenie. Mąka może zająć więcej lub mniej niż ilość podana w przepisie. Gotowałam połowę porcji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto na bułki? Podgrzej mleko na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepłe. Komfortowa temperatura aktywacji drożdży wynosi około 40°C, nie przegrzewaj. Wlej mleko do miski. Dodaj tam jajko, stopione masło cukier i sól. Jak stopić masło? Przeczytaj o tym na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij dodawać porcjami mąkę, przesiując ją przez sito. Nie wlewaj całej mąki na raz, dodasz stopniowo podczas ugniatania, obliczając Ilość według stanu ciasta. Najpierw położyłem połowę całej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp drożdże na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij wyrabiać ciasto. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą miksera z dyszami do chleba. Ale możesz ugniatać rękami, po prostu przygotuj się na długie ugniatanie. W partiach po dwie łyżki dodaj pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie wystarczająco strome i zacznie pozostawać w tyle za ścianami, zatrzymaj się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto jest giętkie, całkowicie nieprzywierające i bardzo miękkie. Zbierz go w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Wyjmij olej z lodówki, powinien całkowicie zmięknąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić nadzienie do bułek? Złożyć masło, cukier i skrobię do miski. Zetrzyj składniki widelcem, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj go w prostokąt o grubości około 5 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Równomiernie posmaruj ciasto nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto na bułkę wzdłuż dłuższego boku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój go nożem na identyczne kawałki. Z połowy porcji produktów dostałem 12 bułek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż bułki, pozostawiając między nimi odległość — będą rosły podczas pieczenia i pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia bułkami ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po godzinie bułki wzrosną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej piekarnik do 220°C, tryb góra-dół. Następnie obniż temperaturę do 180°. Włóż blachę do pieczenia z bułkami do piekarnika. Piecz je przez około 15-20 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Olej z nadzienia trochę wypłynie, to nie jest straszne. Wyjmij gotowe bułki i wyjmij z papieru.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj bułeczki do porannej kawy lub herbaty. Są smaczne zarówno w ciepłej, jak i schłodzonej formie.

te bułeczki są cudowne jak dobre-miękkie, delikatne, z kandyzowaną skórką. Bardzo udany przepis, szczególnie podobało mi się to, że ciasto pasuje do gotowych produktów.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy