Francuskie mięso wołowe z ziemniakami w piekarniku

najsmaczniejsze, soczyste, apetyczne, z prostych produktów! Francuskie mięso wołowe z ziemniakami piecze się w piekarniku przez około godzinę. Spędzisz na nim 30 minut. To idealne danie na lunch lub kolację dla całej rodziny. Każdy początkujący sobie z tym poradzi!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 32 % 10 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso wołowe z ziemniakami? Bardzo proste. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny ser i majonez według własnego gustu. Umyj i osusz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Jeśli ząbki czosnku są małe, możesz wziąć trochę więcej, aby wystarczyło na całe mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wołowinę w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, możesz użyć miąższu z dowolnej części tuszy, ale pożądane jest, aby nie miał twardych dużych żył. Mam mięso z uda. Aby wygodniej było pokroić mięso w plasterki, umieściłem je w zamrażarce na 1,5 godziny. Zamiast całego kawałka możesz wziąć porcjowaną wołowinę w plasterkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze ubij mięso młotkiem. Sól wołową, pieprz i natrzyj posiekanym czosnkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój ziemniaki w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki lekko posolić, pieprzyć, dodać 1 łyżkę majonezu i wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia (moja forma ma średnicę 28 cm) połóż połowę ziemniaków. Ogólnie rzecz biorąc, w różnych przepisach warstwy są układane w różnych sekwencjach. Wolę, aby część lub całość ziemniaków znajdowała się pod mięsem - wtedy dobrze nasiąknie sokami mięsnymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż wołowinę na ziemniakach w jednej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj mięso pozostałym majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż cebulę na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż pozostałe ziemniaki na cebuli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp tartym serem na wierzchu. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 45-50 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Jeśli ser zaczął się rumienić, a mięso i ziemniaki nie są jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Staraj się, aby folia nie dotykała warstwy sera, w przeciwnym razie cały ser przyklei się do folii.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pyszne danie z ziemniaków i wołowiny jest gotowe. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy