skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie mięso wołowe z ziemniakami? Bardzo proste. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny ser i majonez według własnego gustu. Umyj i osusz ziemniaki.
Krok 2:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Jeśli ząbki czosnku są małe, możesz wziąć trochę więcej, aby wystarczyło na całe mięso.
Krok 3:
Pokrój wołowinę w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, możesz użyć miąższu z dowolnej części tuszy, ale pożądane jest, aby nie miał twardych dużych żył. Mam mięso z uda. Aby wygodniej było pokroić mięso w plasterki, umieściłem je w zamrażarce na 1,5 godziny. Zamiast całego kawałka możesz wziąć porcjowaną wołowinę w plasterkach.
Krok 4:
Dobrze ubij mięso młotkiem. Sól wołową, pieprz i natrzyj posiekanym czosnkiem.
Krok 5:
Obierz i pokrój ziemniaki w plasterki.
Krok 6:
Ziemniaki lekko posolić, pieprzyć, dodać 1 łyżkę majonezu i wymieszać.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 9:
W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia (moja forma ma średnicę 28 cm) połóż połowę ziemniaków. Ogólnie rzecz biorąc, w różnych przepisach warstwy są układane w różnych sekwencjach. Wolę, aby część lub całość ziemniaków znajdowała się pod mięsem - wtedy dobrze nasiąknie sokami mięsnymi.
Krok 10:
Rozłóż wołowinę na ziemniakach w jednej warstwie.
Krok 11:
Posmaruj mięso pozostałym majonezem.
Krok 12:
Rozłóż cebulę na wierzchu.
Krok 13:
Połóż pozostałe ziemniaki na cebuli.
Krok 14:
Posyp tartym serem na wierzchu. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 45-50 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Jeśli ser zaczął się rumienić, a mięso i ziemniaki nie są jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Staraj się, aby folia nie dotykała warstwy sera, w przeciwnym razie cały ser przyklei się do folii.
Krok 15:
Pyszne danie z ziemniaków i wołowiny jest gotowe. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g