skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z mięsem i grzybami w garnkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem wieprzowinę, ale zrobi to każde inne mięso-wołowina, kurczak, jagnięcina, indyk. Wybierz mięso z warstwami tłuszczu, nie chude, więc danie okaże się bardziej soczyste. Mam pieczarki, odpowiednie są również wszelkie grzyby leśne lub suszone.
Krok 2:
Umyj mięso zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki o wymiarach około 2 na 2 cm.
Krok 3:
Oczyść grzyby z brudu i gruzu, nie zaleca się ich mycia, ponieważ mogą wchłonąć wodę i stać się wodniste. Pokrój w talerze.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze, w zależności od wielkości cebuli.
Krok 5:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na duże kawałki, takie same jak mięso.
Krok 6:
Ułóż ziemniaki w doniczkach w tych samych porcjach. Trochę soli. Radzę wziąć małe doniczki, wtedy produkty będą się lepiej i szybciej dusić. Moje garnki mają 350 ml.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i włóż do niego mięso.
Krok 8:
Smaż przez krótki czas na dużym ogniu, mięso powinno zmienić kolor i lekko zrumienić. Dzięki temu zamkniesz sok mięsny w środku, a mięso pozostanie miękkie i soczyste. Na samym końcu dodaj sól i pieprz oraz wszelkie inne przyprawy według własnych upodobań.
Krok 9:
Rozłóż mięso na ziemniakach.
Krok 10:
Na tej samej patelni, na której smażono mięso, wlej resztki oleju. Włóż do niego grzyby.
Krok 11:
Krótko podsmaż grzyby na średnim ogniu. Wypuszczą dużo soku. Dodaj cebulę do grzybów.
Krok 12:
Smażyć grzyby z cebulą na złoty kolor i odparować płyn. Posolić je trochę.
Krok 13:
Ułóż grzyby z cebulą wierzchnią warstwą w doniczkach. Umieść dwie łyżki kwaśnej śmietany w każdym garnku i wlej trochę wody, 30 ml. Zamiast śmietany możesz dodać majonez. Ale wtedy wszystkie produkty solić trochę mniej, ponieważ majonez zawiera już sól.
Krok 14:
Posyp drobno startym serem na wierzchu.
Krok 15:
Przykryj garnki pokrywkami. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Danie można podawać zarówno w doniczkach, jak i w zwykły sposób, przenosząc zawartość na talerz. Posyp gotowe danie posiekanymi ziołami. Smacznego!
pieczeń można podgrzewać bezpośrednio w garnkach, wkładając je do nagrzanego piekarnika na krótki czas.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g