ziemniaki z mięsem i grzybami w garnkach w piekarniku

bardzo smaczne, soczyste, apetyczne, na obiad i na wakacje! Ziemniaki z mięsem i grzybami w garnkach w piekarniku to przepis na ulubioną pieczeń wszystkich. Podczas pieczenia w garnkach mięso okazuje się bardzo miękkie, mdłe, ziemniaki są dobrze upieczone i stają się kruche. Grzyby dodają smaku i aromatu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 32 % 8 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z mięsem i grzybami w garnkach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem wieprzowinę, ale zrobi to każde inne mięso-wołowina, kurczak, jagnięcina, indyk. Wybierz mięso z warstwami tłuszczu, nie chude, więc danie okaże się bardziej soczyste. Mam pieczarki, odpowiednie są również wszelkie grzyby leśne lub suszone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki o wymiarach około 2 na 2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z brudu i gruzu, nie zaleca się ich mycia, ponieważ mogą wchłonąć wodę i stać się wodniste. Pokrój w talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze, w zależności od wielkości cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na duże kawałki, takie same jak mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ziemniaki w doniczkach w tych samych porcjach. Trochę soli. Radzę wziąć małe doniczki, wtedy produkty będą się lepiej i szybciej dusić. Moje garnki mają 350 ml.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i włóż do niego mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż przez krótki czas na dużym ogniu, mięso powinno zmienić kolor i lekko zrumienić. Dzięki temu zamkniesz sok mięsny w środku, a mięso pozostanie miękkie i soczyste. Na samym końcu dodaj sól i pieprz oraz wszelkie inne przyprawy według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż mięso na ziemniakach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na tej samej patelni, na której smażono mięso, wlej resztki oleju. Włóż do niego grzyby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krótko podsmaż grzyby na średnim ogniu. Wypuszczą dużo soku. Dodaj cebulę do grzybów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć grzyby z cebulą na złoty kolor i odparować płyn. Posolić je trochę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż grzyby z cebulą wierzchnią warstwą w doniczkach. Umieść dwie łyżki kwaśnej śmietany w każdym garnku i wlej trochę wody, 30 ml. Zamiast śmietany możesz dodać majonez. Ale wtedy wszystkie produkty solić trochę mniej, ponieważ majonez zawiera już sól.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp drobno startym serem na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj garnki pokrywkami. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Danie można podawać zarówno w doniczkach, jak i w zwykły sposób, przenosząc zawartość na talerz. Posyp gotowe danie posiekanymi ziołami. Smacznego!

pieczeń można podgrzewać bezpośrednio w garnkach, wkładając je do nagrzanego piekarnika na krótki czas.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy