skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić trzciny z ciasta francuskiego z cukrem? Przygotuj składniki. Mam ciasto bez drożdży, zakupione. Możesz zrobić to sam w domu, możesz wziąć Francuskie drożdże. Wyjmij zamrożone ciasto z opakowania i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie oddziel płytki od siebie i pozostaw na kolejne 1,5 godziny. Cukier biorę brązowy trzcinowy, lubię go bardziej w pieczeniu, ale możesz wziąć zwykły.
Krok 2:
Gdy ciasto się rozmrozi, włącz rozgrzać do 200 stopni piekarnik. Rozłóż rozmrożone ciasto na płaskiej powierzchni, pokrój każdą warstwę na kilka równych podłużnych prostokątów o małym rozmiarze. Aby gotowe ptysie były bardziej bujne, lepiej nie rozwałkować ciasta, ale tylko lekko rozciągnąć rękami (jeśli to konieczne). Ułóż Zakładki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Krok 3:
Rozbij surowe jajko do osobnej miski i lekko ubij. Posmaruj nim każdą zakładkę za pomocą pędzla do gotowania. Posyp równomiernie każdy produkt cukrem. Umieść blachę do pieczenia z języczkami w rozgrzanym piekarniku. Piec stroiki na złoty kolor (około 10-15 minut). Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika i pozwól im nieco ostygnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć.
Krok 4:
Podawaj gotowe stroiki z cukrem lekko schłodzonym. Świetnie nadają się do herbaty, filiżanki kawy lub szklanki mleka.
trzciny z ciasta francuskiego z cukrem to świetna opcja, jeśli potrzebujesz szybko i pilnie przygotować coś na herbatę. Możesz gotować języki zarówno z ciasta drożdżowego, jak i bez drożdży.
możesz eksperymentować z kształtem, aby nie były prostokątne, ale owalne, okrągłe, w kształcie kropli lub wielokątne.
zrobiłem ptysie z cukrem lub możesz gotować z bez cukru w ogóle, możesz z nadzieniem. Oprócz cukru można posypać cukrem cynamonowym, cukrem kakaowym, solą, sezamem, orzechami - istnieje wiele opcji eksperymentowania.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g