trzciny z ciasta francuskiego z cukrem

w pośpiechu, nieporównywalnie smaczne, proste, niedrogie! Trzciny z ciasta francuskiego z cukrem można przygotować w 10 minut. To idealne wypieki na wypadek, gdy goście są na wyciągnięcie ręki. Delikatne, przewiewne, miękkie, rumiane ptysie dla dzieci i dorosłych są dobre, ponieważ zawsze i każdy je otrzymuje.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 57 % 38 g
384 kcal
IG: 0 / 79 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić trzciny z ciasta francuskiego z cukrem? Przygotuj składniki. Mam ciasto bez drożdży, zakupione. Możesz zrobić to sam w domu, możesz wziąć Francuskie drożdże. Wyjmij zamrożone ciasto z opakowania i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie oddziel płytki od siebie i pozostaw na kolejne 1,5 godziny. Cukier biorę brązowy trzcinowy, lubię go bardziej w pieczeniu, ale możesz wziąć zwykły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto się rozmrozi, włącz rozgrzać do 200 stopni piekarnik. Rozłóż rozmrożone ciasto na płaskiej powierzchni, pokrój każdą warstwę na kilka równych podłużnych prostokątów o małym rozmiarze. Aby gotowe ptysie były bardziej bujne, lepiej nie rozwałkować ciasta, ale tylko lekko rozciągnąć rękami (jeśli to konieczne). Ułóż Zakładki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij surowe jajko do osobnej miski i lekko ubij. Posmaruj nim każdą zakładkę za pomocą pędzla do gotowania. Posyp równomiernie każdy produkt cukrem. Umieść blachę do pieczenia z języczkami w rozgrzanym piekarniku. Piec stroiki na złoty kolor (około 10-15 minut). Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika i pozwól im nieco ostygnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podawaj gotowe stroiki z cukrem lekko schłodzonym. Świetnie nadają się do herbaty, filiżanki kawy lub szklanki mleka.

trzciny z ciasta francuskiego z cukrem to świetna opcja, jeśli potrzebujesz szybko i pilnie przygotować coś na herbatę. Możesz gotować języki zarówno z ciasta drożdżowego, jak i bez drożdży.
możesz eksperymentować z kształtem, aby nie były prostokątne, ale owalne, okrągłe, w kształcie kropli lub wielokątne.
zrobiłem ptysie z cukrem lub możesz gotować z bez cukru w ogóle, możesz z nadzieniem. Oprócz cukru można posypać cukrem cynamonowym, cukrem kakaowym, solą, sezamem, orzechami - istnieje wiele opcji eksperymentowania.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy