skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja w chlebie pita w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłem 2 arkuszy cienkiego ormiańskiego chleba pita. Wystarczy filet z dowolnej ryby. Podziel filety na dwie części. Przyprawy i przyprawy wybieraj według smaku i pożądania.
Krok 2:
Jeśli filet rybny z mintaja jest zamrożony, rozmrozić go wcześniej w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Umyj filety, dobrze wysusz. Posolić filety z obu stron, posypać przyprawami i przyprawami do smaku. Użyłam suszonej bazylii. Polej filety sokiem z cytryny i pozostaw na 10-15 minut do marynowania.
Krok 3:
W małej misce połącz śmietanę i majonez, wymieszaj. Proporcje śmietany i majonezu można zmienić zgodnie z preferencjami smakowymi.
Krok 4:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w średniej grubości krążki.
Krok 5:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w pierścienie.
Krok 6:
Na dolnej krawędzi liścia chleba pita ułóż lekko zachodzące na siebie krążki cebuli.
Krok 7:
Umieść kawałek fileta rybnego na wierzchu cebuli. Posmaruj filety mieszanką śmietany i majonezu.
Krok 8:
Przykryj filet z mintaja plasterkami pomidora.
Krok 9:
Zawiń nadzienie w chleb pita, nadając mu kształt koperty. Podobnie uformuj drugą kopertę z nadzieniem rybnym.
Krok 10:
Lekko posmaruj dno formy olejem roślinnym. Umieść przygotowane koperty pita w formie. Posmaruj je pozostałą mieszanką śmietany i majonezu.
Krok 11:
Piecz rybę w chlebie pita w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. Przez pierwsze 20 minut przykryj rybę w chlebie pita folią, aby wierzch nie zarumienił się zbytnio. Następnie usuń folię i gotuj, aż powstanie złoty kolor. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.
Krok 12:
Ryby pieczone w chlebie pita można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g