ryba pieczona w chlebie pita w piekarniku

chrupiąca skórka i soczyste nadzienie-niesamowicie pyszne! Ryba w pita pieczona w piekarniku jest przygotowywana łatwo i prosto. Nadzienie z mintaja zawijasz w cienki arkusz pita,a technika robi resztę. Te koperty można przygotować z wyprzedzeniem, a po podgrzaniu w odpowiednim momencie smaczną i szybką przekąskę!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 60 % 15 g
124 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja w chlebie pita w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłem 2 arkuszy cienkiego ormiańskiego chleba pita. Wystarczy filet z dowolnej ryby. Podziel filety na dwie części. Przyprawy i przyprawy wybieraj według smaku i pożądania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli filet rybny z mintaja jest zamrożony, rozmrozić go wcześniej w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Umyj filety, dobrze wysusz. Posolić filety z obu stron, posypać przyprawami i przyprawami do smaku. Użyłam suszonej bazylii. Polej filety sokiem z cytryny i pozostaw na 10-15 minut do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej misce połącz śmietanę i majonez, wymieszaj. Proporcje śmietany i majonezu można zmienić zgodnie z preferencjami smakowymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w średniej grubości krążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dolnej krawędzi liścia chleba pita ułóż lekko zachodzące na siebie krążki cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kawałek fileta rybnego na wierzchu cebuli. Posmaruj filety mieszanką śmietany i majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj filet z mintaja plasterkami pomidora.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń nadzienie w chleb pita, nadając mu kształt koperty. Podobnie uformuj drugą kopertę z nadzieniem rybnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko posmaruj dno formy olejem roślinnym. Umieść przygotowane koperty pita w formie. Posmaruj je pozostałą mieszanką śmietany i majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz rybę w chlebie pita w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. Przez pierwsze 20 minut przykryj rybę w chlebie pita folią, aby wierzch nie zarumienił się zbytnio. Następnie usuń folię i gotuj, aż powstanie złoty kolor. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ryby pieczone w chlebie pita można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy