skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z czosnkiem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz ziemniaki równe, bez uszkodzeń, aby po pokrojeniu uzyskać równe kliny. Obierz ziemniaki i spłucz je z zanieczyszczeń. Jeśli masz młode ziemniaki, możesz je po prostu umyć szczotką - cienka skóra jest łatwa do czyszczenia.
Krok 2:
Wyciśnij sok z połowy cytryny. W głębokiej misce połącz olej roślinny, sok z cytryny i musztardę.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj do miski posiekany czosnek, paprykę, Curry, mielony pieprz i aromatyczne zioła. Wszystko trochę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Pokrój obrane ziemniaki wzdłuż na 4-6 kawałków, aby uzyskać kliny. Dokładnie osusz wszystkie plasterki. Jest to konieczne, aby marynata dobrze na nich leżała.
Krok 5:
Włóż wszystkie przygotowane ziemniaki do miski i wszystko wymieszaj, starając się, aby marynata równomiernie pokryła ziemniaki ze wszystkich stron.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do gotowania i ułóż wszystkie ziemniaki w jednej warstwie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Po 20 minutach, po rozpoczęciu pieczenia, wymieszaj ziemniaki, aby plasterki obróciły się na drugą stronę. Jest to konieczne do bardziej równomiernego opiekania.
Krok 7:
W czasie pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowe ziemniaki będą miękkie i lekko opiekane. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika,Przenieś wszystkie ziemniaki na półmisek i podawaj.
Krok 8:
Takie ziemniaki są bardzo smaczne jako niezależne danie. Ale doskonałym rozwiązaniem byłoby podanie go jako przystawki do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal / 100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g