ziemniaki z czosnkiem pieczone w piekarniku

apetyczny, pyszny, budżetowy, na świąteczny stół! Pieczone w piekarniku ziemniaki czosnkowe są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Możesz dodać do niego dowolne przyprawy, aby zmienić smak!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 68 % 17 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z czosnkiem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz ziemniaki równe, bez uszkodzeń, aby po pokrojeniu uzyskać równe kliny. Obierz ziemniaki i spłucz je z zanieczyszczeń. Jeśli masz młode ziemniaki, możesz je po prostu umyć szczotką - cienka skóra jest łatwa do czyszczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny. W głębokiej misce połącz olej roślinny, sok z cytryny i musztardę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj do miski posiekany czosnek, paprykę, Curry, mielony pieprz i aromatyczne zioła. Wszystko trochę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane ziemniaki wzdłuż na 4-6 kawałków, aby uzyskać kliny. Dokładnie osusz wszystkie plasterki. Jest to konieczne, aby marynata dobrze na nich leżała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż wszystkie przygotowane ziemniaki do miski i wszystko wymieszaj, starając się, aby marynata równomiernie pokryła ziemniaki ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do gotowania i ułóż wszystkie ziemniaki w jednej warstwie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Po 20 minutach, po rozpoczęciu pieczenia, wymieszaj ziemniaki, aby plasterki obróciły się na drugą stronę. Jest to konieczne do bardziej równomiernego opiekania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W czasie pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowe ziemniaki będą miękkie i lekko opiekane. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika,Przenieś wszystkie ziemniaki na półmisek i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie ziemniaki są bardzo smaczne jako niezależne danie. Ale doskonałym rozwiązaniem byłoby podanie go jako przystawki do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal / 100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy