ciasteczka Savoyardi w domu

pyszne, przewiewne, delikatne, z zaledwie czterema składnikami! Ciasteczka Savoyardi są łatwiejsze do zrobienia niż myślisz! Spędzisz na nim 40 minut. Jest również znany jako palce damskie i nadaje się nie tylko do tiramisu - jest pyszny sam w sobie i z dowolnym kremem lub lukrem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 74 % 43 g
260 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka Savoyardi? W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź wybrane jajka lub pierwszą kategorię. Mąka jest tylko najwyższej jakości, a cukier jest drobnokrystaliczny. Natychmiast dokonam rezerwacji, że ciasteczka przygotowane w domu różnią się objętością od fabrycznych. Nie są tak wysokie, a na pewno nie tak równe. Ale smakują absolutnie tak samo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę. Natychmiast włóż białka do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę cukru do żółtek i ubij mikserem w bujną jasną pianę. Musisz ubijać przez co najmniej 3 minuty, żółtka powinny zwiększyć objętość i mocno rozjaśnić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij białka z lodówki i ubij mikserem (wcześniej umyj i osusz trzepaczki) w gęstą, stabilną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Ubij masę do bardzo sztywnych szczytów. Obracając miskę do góry nogami, proteiny nie powinny z niej wypadać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubitych żółtek dodaj ćwiartkę ubitych białek i przesianą mąkę. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż się połączą. Mąka może zająć ci więcej-mniej. Ale tutaj liczy się każda niekompletna łyżka stołowa, więc naprawdę radzę nadal starać się trzymać przepisu. Lub przynajmniej nie odchylaj się od niego zbyt mocno (+- łyżeczka).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W porcjach wmieszaj resztę białek do ciasta, delikatnie mieszając ciasto szpatułką od góry do dołu, aby masa się nie osiadła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto powinno być lepkie, ale płynne, sprężyste i przewiewne. Przy odpowiednio przygotowanym cieście ciasteczka okażą się tak przewiewne, chrupiące jak kupione w sklepie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto do worka do szprycowania z okrągłą dyszą o średnicy 10 mm.Jeśli nie ma worka do szprycowania, to nie ma znaczenia. Możesz po prostu przenieść ciasto do gęstej celofanowej torby i odciąć końcówkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową ułóż podłużne ciasteczka z palcem o długości i szerokości około 1,5 cm w odległości od siebie, aby podczas powiększania ciasteczek nie sklejały się ze sobą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ciasteczka cukrem pudrem. Aby równomiernie rozprowadzić proszek, radzę przesiać go przez sitko. Piec ciasteczka w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 6-10 minut na złoty kolor. Lepiej nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasteczka mogą w ogóle nie rosnąć. Dokładny czas zależy od piekarnika. Przygotowują się bardzo szybko i lepiej nie oddalać się od piekarnika i upewnić się, że nie spalą się od dołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika i schłodzić na ruszcie w temperaturze pokojowej. Z tej ilości ciasta dostałem 28 ciasteczek. Cukier puder topi się podczas pieczenia i pokrywa powierzchnię ciasteczka pięknym wzorem krakelury. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy