skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka Savoyardi? W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź wybrane jajka lub pierwszą kategorię. Mąka jest tylko najwyższej jakości, a cukier jest drobnokrystaliczny. Natychmiast dokonam rezerwacji, że ciasteczka przygotowane w domu różnią się objętością od fabrycznych. Nie są tak wysokie, a na pewno nie tak równe. Ale smakują absolutnie tak samo.
Krok 2:
Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę. Natychmiast włóż białka do lodówki.
Krok 3:
Wlej połowę cukru do żółtek i ubij mikserem w bujną jasną pianę. Musisz ubijać przez co najmniej 3 minuty, żółtka powinny zwiększyć objętość i mocno rozjaśnić.
Krok 4:
Wyjmij białka z lodówki i ubij mikserem (wcześniej umyj i osusz trzepaczki) w gęstą, stabilną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Ubij masę do bardzo sztywnych szczytów. Obracając miskę do góry nogami, proteiny nie powinny z niej wypadać.
Krok 5:
Do ubitych żółtek dodaj ćwiartkę ubitych białek i przesianą mąkę. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż się połączą. Mąka może zająć ci więcej-mniej. Ale tutaj liczy się każda niekompletna łyżka stołowa, więc naprawdę radzę nadal starać się trzymać przepisu. Lub przynajmniej nie odchylaj się od niego zbyt mocno (+- łyżeczka).
Krok 6:
W porcjach wmieszaj resztę białek do ciasta, delikatnie mieszając ciasto szpatułką od góry do dołu, aby masa się nie osiadła.
Krok 7:
Gotowe ciasto powinno być lepkie, ale płynne, sprężyste i przewiewne. Przy odpowiednio przygotowanym cieście ciasteczka okażą się tak przewiewne, chrupiące jak kupione w sklepie.
Krok 8:
Przenieś ciasto do worka do szprycowania z okrągłą dyszą o średnicy 10 mm.Jeśli nie ma worka do szprycowania, to nie ma znaczenia. Możesz po prostu przenieść ciasto do gęstej celofanowej torby i odciąć końcówkę.
Krok 9:
Na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową ułóż podłużne ciasteczka z palcem o długości i szerokości około 1,5 cm w odległości od siebie, aby podczas powiększania ciasteczek nie sklejały się ze sobą.
Krok 10:
Posyp ciasteczka cukrem pudrem. Aby równomiernie rozprowadzić proszek, radzę przesiać go przez sitko. Piec ciasteczka w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 6-10 minut na złoty kolor. Lepiej nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasteczka mogą w ogóle nie rosnąć. Dokładny czas zależy od piekarnika. Przygotowują się bardzo szybko i lepiej nie oddalać się od piekarnika i upewnić się, że nie spalą się od dołu.
Krok 11:
Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika i schłodzić na ruszcie w temperaturze pokojowej. Z tej ilości ciasta dostałem 28 ciasteczek. Cukier puder topi się podczas pieczenia i pokrywa powierzchnię ciasteczka pięknym wzorem krakelury. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g