Proste ciasto z dżemem w piekarniku

niedrogie, łatwe, pyszne wypieki na rodzinną herbatę! Proste ciasto z dżemem w piekarniku nie zajmie ci dużo czasu. Możesz go ugotować w dowolnym momencie, z dowolnego zbioru owoców lub jagód. W razie potrzeby można go zastąpić świeżymi lub mrożonymi jagodami, owocami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 14 % 11 g
węglowodany 80 % 63 g
364 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto z dżemem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby stało się miękkie. Przesiej mąkę przez sito, aby napełnić ją tlenem. Jajko mam kategorii C1. Dżem powinien być gęsty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby masło szybciej się rozgrzało i stało się miękkie - pokrój je na kawałki. Połącz miękkie masło z cukrem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko. Wmieszaj do ciasta. Dodaj sodę gaszoną octem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Okaże się miękki i nie przykleja się do rąk. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. podziel gotowe ciasto na 2 nierówne części. Włóż mniejszą część do zamrażarki na 1 godzinę, aby zamarzła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj większość ciasta na naczyniu do pieczenia, tworząc małe boki. Wygodnie jest użyć dzielonej formy, której dno przykryć papierem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadź gęsty dżem. Mam dżem ze śliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie mniejszy kawałek ciasta już zamarzł w zamrażarce. Zetrzyj go na grubej tarce na całej powierzchni ciasta. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto zrumieni się i stanie się pięknym, apetycznym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój schłodzone ciasto na kawałki i podawaj. Miłego picia herbaty!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy