skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto z dżemem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby stało się miękkie. Przesiej mąkę przez sito, aby napełnić ją tlenem. Jajko mam kategorii C1. Dżem powinien być gęsty.
Krok 2:
Aby masło szybciej się rozgrzało i stało się miękkie - pokrój je na kawałki. Połącz miękkie masło z cukrem i wymieszaj.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko. Wmieszaj do ciasta. Dodaj sodę gaszoną octem.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Okaże się miękki i nie przykleja się do rąk. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. podziel gotowe ciasto na 2 nierówne części. Włóż mniejszą część do zamrażarki na 1 godzinę, aby zamarzła.
Krok 5:
Rozwałkuj większość ciasta na naczyniu do pieczenia, tworząc małe boki. Wygodnie jest użyć dzielonej formy, której dno przykryć papierem do pieczenia.
Krok 6:
Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadź gęsty dżem. Mam dżem ze śliwek.
Krok 7:
W tym czasie mniejszy kawałek ciasta już zamarzł w zamrażarce. Zetrzyj go na grubej tarce na całej powierzchni ciasta. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut.
Krok 8:
Gotowe ciasto zrumieni się i stanie się pięknym, apetycznym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój schłodzone ciasto na kawałki i podawaj. Miłego picia herbaty!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g