filet z indyka w rękawie w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo proste i zdrowe, na świątecznym stole! Spędzisz 15 minut na filecie z indyka w rękawie-przez resztę czasu jest marynowany i pieczony w piekarniku bez Twojego udziału. Zajmij się tym z wyprzedzeniem, na noc przed świętami. I zdobądź idealną przekąskę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 7 % 2 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z indyka w rękawie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz świeże filety z indyka, które nie zostały zamrożone. Jeśli mięso zostało zamrożone, po rozmrożeniu soki odejdą z niego, a po upieczeniu mięso będzie suche. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Do marynaty idealna jest musztarda Francuska.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź małą głęboką miskę i połącz w niej musztardę i paprykę. Dodaj trochę oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj posiekany czosnek i trochę soli do miski. Do marynowania można użyć zarówno świeżego czosnku, jak i suchego. Bardziej lubię świeże. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę chili do marynaty. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A teraz mięso musi być marynowane. Aby to zrobić, zanurz filet z indyka w przygotowanej marynacie i dobrze posmaruj go ze wszystkich stron. W tej formie pozostaw indyka na 1-3 godziny do marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia zaleca się użycie metalowej formy. Lepiej nie brać szkła i ceramiki, ponieważ nie będzie bezpośredniego kontaktu z produktami, a forma może pęknąć z powodu przegrzania. Włóż marynowany filet z indyka do rękawa do pieczenia wraz z marynatą i zawiąż po bokach. Krawaty lub klipsy są zwykle w opakowaniu z rękawem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli filet jest duży, pieczenie zajmie więcej czasu. Wyjmij gotowe mięso z rękawa. Takie mięso można podawać na gorąco lub po schłodzeniu jako zimną przekąskę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój indyka na kawałki i poczęstuj się! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy