skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z indyka w rękawie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz świeże filety z indyka, które nie zostały zamrożone. Jeśli mięso zostało zamrożone, po rozmrożeniu soki odejdą z niego, a po upieczeniu mięso będzie suche. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Do marynaty idealna jest musztarda Francuska.
Krok 2:
Weź małą głęboką miskę i połącz w niej musztardę i paprykę. Dodaj trochę oleju roślinnego.
Krok 3:
Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj posiekany czosnek i trochę soli do miski. Do marynowania można użyć zarówno świeżego czosnku, jak i suchego. Bardziej lubię świeże. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę chili do marynaty. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, aż będą gładkie.
Krok 4:
A teraz mięso musi być marynowane. Aby to zrobić, zanurz filet z indyka w przygotowanej marynacie i dobrze posmaruj go ze wszystkich stron. W tej formie pozostaw indyka na 1-3 godziny do marynowania.
Krok 5:
Do pieczenia zaleca się użycie metalowej formy. Lepiej nie brać szkła i ceramiki, ponieważ nie będzie bezpośredniego kontaktu z produktami, a forma może pęknąć z powodu przegrzania. Włóż marynowany filet z indyka do rękawa do pieczenia wraz z marynatą i zawiąż po bokach. Krawaty lub klipsy są zwykle w opakowaniu z rękawem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
Jeśli filet jest duży, pieczenie zajmie więcej czasu. Wyjmij gotowe mięso z rękawa. Takie mięso można podawać na gorąco lub po schłodzeniu jako zimną przekąskę.
Krok 7:
Pokrój indyka na kawałki i poczęstuj się! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g