skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię pieczoną z pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Wszystkie warzywa są świeże: mam małą cukinię, średniej wielkości pomidor i paprykę. Ser biorę twardy & quot; parmezan & quot;, możesz wziąć każdy inny, który Ci się podoba. Lepiej jest wziąć śmietanę 15% tłuszczu. Przygotuj naczynie do pieczenia i włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba z niej wycinać skóry, jeśli skóra jest bardzo twarda, lepiej ją wyciąć. Cukinia, przycięta na brzegach, pokrojona w pierścienie o grubości 0,5 centymetra. Odetnij łodygę z papryki i usuń nasiona, pokrój w pierścienie. Jeśli papryka jest duża, a cukinia mała, paprykę można pokroić w półpierścienie. Odetnij łodygę pomidora i pokrój w pierścienie.
Krok 3:
W wybranym naczyniu do pieczenia ułóż warzywa pionowo, naprzemiennie: cukinia, papryka, cukinia, pomidor itp. Posolić ułożone warzywa, dodać zmielony czarny pieprz (w razie potrzeby można dodać inne suche przyprawy).
Krok 4:
Posmaruj wszystkie warzywa kwaśną śmietaną. Rozbij jajko do miski, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Dobrze ubij widelcem. Wlać mieszankę jajeczno-mleczną równomiernie na wszystkie warzywa.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce i równomiernie posyp nim warzywa. Umieść formę z warzywami w nagrzanym piekarniku na 35-40 minut lub do złotego koloru.
Krok 6:
Podawaj warzywa na gorąco, chociaż moim zdaniem latem takie warzywa będą dobre po schłodzeniu. Tak przygotowana cukinia z warzywami może być podawana jako niezależne danie na lekki lunch lub kolację, a do bardziej satysfakcjonującego posiłku można dodatkowo zaoferować makaron, ziemniaki, odpowiednie jest również każde mięso.
to danie okazało się bardzo lekkie, a jeśli weźmiesz pod uwagę, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest podwójnie lekkie. Warzywa okazały się soczyste, pachnące, dzięki dodaniu mieszanki jajeczno-mlecznej i sera, danie nie wyschło w piekarniku, a wszystkie składniki odżywcze warzyw zostały zachowane.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g