cukinia pieczona z pomidorami i serem w piekarniku

zdrowe pieczone warzywa na lunch lub kolację. Pieczone warzywa są bardzo soczyste i aromatyczne, gwarantowana będzie łatwa pyszna kolacja z tym daniem. Przepis nadaje się zarówno na sezon letni, jak i zimny, zwłaszcza teraz takie warzywa są dostępne przez cały rok.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię pieczoną z pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Wszystkie warzywa są świeże: mam małą cukinię, średniej wielkości pomidor i paprykę. Ser biorę twardy & quot; parmezan & quot;, możesz wziąć każdy inny, który Ci się podoba. Lepiej jest wziąć śmietanę 15% tłuszczu. Przygotuj naczynie do pieczenia i włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba z niej wycinać skóry, jeśli skóra jest bardzo twarda, lepiej ją wyciąć. Cukinia, przycięta na brzegach, pokrojona w pierścienie o grubości 0,5 centymetra. Odetnij łodygę z papryki i usuń nasiona, pokrój w pierścienie. Jeśli papryka jest duża, a cukinia mała, paprykę można pokroić w półpierścienie. Odetnij łodygę pomidora i pokrój w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wybranym naczyniu do pieczenia ułóż warzywa pionowo, naprzemiennie: cukinia, papryka, cukinia, pomidor itp. Posolić ułożone warzywa, dodać zmielony czarny pieprz (w razie potrzeby można dodać inne suche przyprawy).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj wszystkie warzywa kwaśną śmietaną. Rozbij jajko do miski, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Dobrze ubij widelcem. Wlać mieszankę jajeczno-mleczną równomiernie na wszystkie warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce i równomiernie posyp nim warzywa. Umieść formę z warzywami w nagrzanym piekarniku na 35-40 minut lub do złotego koloru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj warzywa na gorąco, chociaż moim zdaniem latem takie warzywa będą dobre po schłodzeniu. Tak przygotowana cukinia z warzywami może być podawana jako niezależne danie na lekki lunch lub kolację, a do bardziej satysfakcjonującego posiłku można dodatkowo zaoferować makaron, ziemniaki, odpowiednie jest również każde mięso.

to danie okazało się bardzo lekkie, a jeśli weźmiesz pod uwagę, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest podwójnie lekkie. Warzywa okazały się soczyste, pachnące, dzięki dodaniu mieszanki jajeczno-mlecznej i sera, danie nie wyschło w piekarniku, a wszystkie składniki odżywcze warzyw zostały zachowane.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy