skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z cukinii w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem gotowaną wędzoną wieprzowinę, zrobi to każda kiełbasa, szynka. Pietruszkę można zastąpić koperkiem lub zieloną cebulą.
Krok 2:
Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie jest konieczne cięcie bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i odetnij środek. Zetrzyj cukinię na grubej tarce, wyciśnij nadmiar soku.
Krok 3:
Przenieś masę cukinii do miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj jajka, sól. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj.
Krok 5:
Dodaj warzywa do ciasta, wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj semolinę, dobrze wymieszaj. Ilość mąki może być większa lub mniejsza. Wszystko zależy od jego właściwości. Dlatego przesiej trochę więcej mąki na wypadek, gdyby trzeba było dodać. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być gęsty, jak na naleśnikach. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco gęste, dodaj kolejną łyżkę mąki.
Krok 7:
Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem i pozostaw na 20 minut, aby gluten w mące rozproszył się, a semolina pęczniała.
Krok 8:
Pokrój mięso (lub kiełbasę) w cienkie plasterki.
Krok 9:
Zetrzyj ser na drobnej lub grubej tarce. Zrobi to każdy ser, który dobrze się topi. Możesz użyć mieszanki twardego sera i mozzarelli.
Krok 10:
Ciasto wyraźnie zgęstnieje, stanie się mniej płynne i bardziej lepkie.
Krok 11:
Wygodne jest użycie specjalnego naczynia do pieczenia pizzy. Mam zwykły dzielony d = 22 cm. Niezależnie od jakości pergaminu posmaruj go olejem roślinnym, aby łatwiej było go usunąć po upieczeniu.
Krok 12:
Posyp ciasto równomiernie bazylią lub dowolnymi aromatycznymi ziołami do smaku. Odpowiednia jest mieszanka ziół prowansalskich, włoskich.
Krok 13:
Ułóż plastry mięsa.
Krok 14:
Pomidory weź jędrne, mięsiste, aby po pokrojeniu i upieczeniu dobrze zachowały swój kształt. Wtedy pizza będzie bardziej schludna. Umyj pomidora, osusz, pokrój ostrym nożem w kółka. Ułóż plastry pomidora na mięsie.
Krok 15:
Posyp pizzę równomiernie startym serem.
Krok 16:
Piecz pizzę z cukinii w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od wskazanego, ponieważ każdy piekarnik działa inaczej. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki. Jak sprawdzić gotowość? Jeśli na wierzchu utworzyła się rumiana skórka sera, a ciasto chwyciło się od dołu, krawędzie stały się złote, wtedy pizza jest gotowa. Wyjmij patelnię do pizzy z piekarnika i pozwól jej nieco ostygnąć.
Krok 17:
Po ostygnięciu przenieś pizzę na talerz, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
taka baza do pizzy z cukinii różni się znacznie od zwykłych klasycznych opcji. Zaraz po upieczeniu jest bardzo delikatna. Lepiej poczekać, aż ciasto trochę się zagęści, wtedy łatwiej będzie pokroić pizzę na zgrabne kawałki.
w razie potrzeby na pomidorach można ułożyć plastry papryki, oliwki, cienkie krążki czerwonej cebuli. Możesz dodać talerze smażonych pieczarek. Zamiast wędlin odpowiedni jest gotowany filet z kurczaka lub indyka.
aby uzyskać cieńszą pizzę, użyj formy o średnicy 24-26 cm.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g