pizza z cukinii w piekarniku

Spróbuj pizzy warzywnej! Niezwykłe, piękne i smaczne! Pizza z cukinii to niekonwencjonalna wersja ulubionego dania. Baza warzywna jest delikatna i soczysta i nie trzeba dodawać żadnego sosu. Dowolne składniki do nadzienia będą odpowiednie do woli. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 38 % 11 g
166 kcal
IG: 25 / 42 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z cukinii w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem gotowaną wędzoną wieprzowinę, zrobi to każda kiełbasa, szynka. Pietruszkę można zastąpić koperkiem lub zieloną cebulą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie jest konieczne cięcie bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i odetnij środek. Zetrzyj cukinię na grubej tarce, wyciśnij nadmiar soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś masę cukinii do miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj jajka, sól. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj warzywa do ciasta, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj semolinę, dobrze wymieszaj. Ilość mąki może być większa lub mniejsza. Wszystko zależy od jego właściwości. Dlatego przesiej trochę więcej mąki na wypadek, gdyby trzeba było dodać. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być gęsty, jak na naleśnikach. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco gęste, dodaj kolejną łyżkę mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem i pozostaw na 20 minut, aby gluten w mące rozproszył się, a semolina pęczniała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój mięso (lub kiełbasę) w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na drobnej lub grubej tarce. Zrobi to każdy ser, który dobrze się topi. Możesz użyć mieszanki twardego sera i mozzarelli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto wyraźnie zgęstnieje, stanie się mniej płynne i bardziej lepkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wygodne jest użycie specjalnego naczynia do pieczenia pizzy. Mam zwykły dzielony d = 22 cm. Niezależnie od jakości pergaminu posmaruj go olejem roślinnym, aby łatwiej było go usunąć po upieczeniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto równomiernie bazylią lub dowolnymi aromatycznymi ziołami do smaku. Odpowiednia jest mieszanka ziół prowansalskich, włoskich.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż plastry mięsa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pomidory weź jędrne, mięsiste, aby po pokrojeniu i upieczeniu dobrze zachowały swój kształt. Wtedy pizza będzie bardziej schludna. Umyj pomidora, osusz, pokrój ostrym nożem w kółka. Ułóż plastry pomidora na mięsie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp pizzę równomiernie startym serem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz pizzę z cukinii w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od wskazanego, ponieważ każdy piekarnik działa inaczej. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki. Jak sprawdzić gotowość? Jeśli na wierzchu utworzyła się rumiana skórka sera, a ciasto chwyciło się od dołu, krawędzie stały się złote, wtedy pizza jest gotowa. Wyjmij patelnię do pizzy z piekarnika i pozwól jej nieco ostygnąć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po ostygnięciu przenieś pizzę na talerz, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

taka baza do pizzy z cukinii różni się znacznie od zwykłych klasycznych opcji. Zaraz po upieczeniu jest bardzo delikatna. Lepiej poczekać, aż ciasto trochę się zagęści, wtedy łatwiej będzie pokroić pizzę na zgrabne kawałki.

w razie potrzeby na pomidorach można ułożyć plastry papryki, oliwki, cienkie krążki czerwonej cebuli. Możesz dodać talerze smażonych pieczarek. Zamiast wędlin odpowiedni jest gotowany filet z kurczaka lub indyka.

aby uzyskać cieńszą pizzę, użyj formy o średnicy 24-26 cm.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Suszone mięso - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy